Agos'un 18 Mayıs tarihli sayısından öne çıkan haberler, söyleşiler, yorumlar...
E-GAZETEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
GÜNCEL
*AYŞEN UYSAL YAZDI - CHP’nin halleri: Ana muhalefet partisi muhalefeti dizginler mi?
CHP’yi yakından izleyen siyaset bilimci Prof. Dr. Ayşen Uysal, son siyasi gelişmeler ekseninde CHP’nin muhalefet yapma tarzını Agos okurları için yazdı.
*Yerevan Belediyesi Cumhuriyetçi Parti’nin
Ermenistan'ın başkenti Yerevan'ın sakinleri, 14 Mayıs'ta dört yıllık yeni dönem Kent Konseyi (Belediye Meclisi) seçimi için sandık başına gittiler. Seçimde Cumhuriyetçi Parti Adayı Taron Markaryan %71.25 oyla tekrar Yerevan Belediye Başkanı seçildi.
*RİCHARD GİRAGOSİAN YAZDI - Ermenistan'da tek parti hakimiyeti
Richard Giragosian, Cumhuriyetçi Parti'nin kazandığı Yerevan belediye seçimlerini değerlendirdi: Arka arkaya gelen seçimlere daha geniş bir açıdan bakacak olursak, Ermenistan seçmeninin değiştiğini açıkça görebiliriz. Fakat daha önemli bir husus da var; Ermenistan siyasi atmosferi de geri dönüşsüz bir şekilde değişti
*ARA SARAFİAN - 1915’te Ercişli Ermenilere ne oldu?
Gomidas Enstitüsü’nün geç Osmanlı ve modern Ermeni tarihi uzmanı müdürü Ara Sarafian, geçtiğimiz günlerde Van’ın Erciş ilçesi üzerine yürüttüğü araştırmanın sunumunu yaptı. University College London’daki Ermeni Derneği’nin desteğiyle Ermeni Araştırmaları Programı Direktörü Dr. Krikor Moskofian tarafından düzenlenen bu sunumda moderatörlük görevini Rafael Grigorian yaptı. Ermeni Araştırmaları Programı’nın internet sitesinde Leon Aslanov’un haberleştirdiği ve Armen Surhanyan’ın Türkçeleştrdiği bu kapsamlı sunumun bir özetini yayınlıyoruz.
*AYDIN SELCEN - Kendi Ermeni meselem: Cemal Azmi Bey
Türkiye’nin ilk Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen, köşe yazarları arasında bulunduğu gazeteduvar.com adlı haber sitesinde, çarpıcı bir yazı kaleme aldı. Selcen yazısında hem Türkiye’nin Ermeni Soykırımı ile yüzleşmesi konusunda önemli önerilerde bulundu, hem de 17 Nisan 1922’de soykırımın planlayıcılarından olduğu gerekçesiyle Berlin’de öldürülen eski Trabzon Valisi Cemal Azmi Bey’in büyükbabasının babası olduğunu yazdı. Selcen yazısını “Bir diğer Cemal’in torunu olan ben de, Hasan Cemal büyüğüm gibi, kendi adıma Ermenilerin soykırım acısını paylaşıyorum” sözleriyle noktaladı. Selcen’in bu önemli yazısını kendisinin ve gazeteduvar.com’un izniyle aynen iktibas ediyoruz.
*İmroz Rum Okulu’nda spor tesisi açıldı
İmroz’da 51 yıllık aradan sonra yeniden eğitim ve öğretim hayatına başlayan Rum Ortaokul ve Lisesi’nde spor, kültür tesisi ve teknoloji sınıfı açıldı.
*Mesudiye’nin Rum Kilisesi restore ediliyor
Ordu’nun Mesudiye ilçesinde bulunan tarihi 5 kiliseden birisi olan Muzadere Kilisesi restore ediliyor.
Türkiye Yahudi toplumu İstanbul´un çeşitli sinagogları başta olmak üzere, İzmir, Ankara, Adana, Antakya, Hatay, Bursa, Çanakkale, Kırklareli´nde kurulan sandıklarda oy kullandılar.
ORTA
*Şehrini terk etmeyip direnen akademisyenlerin hikâyesi
15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlayan olağanüstü hal uygulaması, Türkiye’nin yakın tarihinde daha önce tanık olmadığı bir akademisyen kıyımına neden oluyor. Yayınlanan kanun hükmünde kararnamelerle üniversitelerde bugüne kadar pek çok araştırmaya imza atmış olan tecrübeli akademisyenlerin yanında, akademik hayatı henüz yeni başlamış çok sayıda kişi kamu görevinden ihraç edildi. Ancak bazı akademisyenler tüm yaşananlara rağmen ‘varlık sebebimiz’ dedikleri işlerine sarılmaya devam ediyor. Bu anlamda öncü ve yol gösterici olan bir girişim Kocaeli Dayanışma Akademisi ilk ‘alternatif eğitim’ dönemini tamamlarken, iki yıllık yeni bir program ile halka açık özgür bir hayat okulu kurmanın peşinde. Akademisyenler Kuvvet Lordoğlu, Derya Keskin ve Aslı Kayhan anlattı.
TOPLUM
*Düşünce Platformu: Bıçak kemiğe dayandı
Patrik seçimi sürecinde yaşanan gecikmenin protestolara yol açması üzerine süreci yakından takip eden Düşünce Platformu Agos’a bir açıklama yaptı.
*Patrik seçimi için imza kampanyası
Ermeni toplumunun uzun yıllardır gündemini meşgul eden patriklik seçimi için bir imza kampanyası başlatıldı.
*Ateşyan’a protestolar sürüyor
Patrik Genel Vekili makamında görevini sürdüren Aram Ateşyan’a yönelik protestolar bu hafta da devam etti. Bu kez protestoların adresi Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’ydi.
*Hovhannes Çekiçyan’a büyük onur
İstanbul doğumlu ünlü koro şefi Hovhannes Çekiçyan, 90. doğum günü vesilesiyle Türkiye Ermenileri Patrikhanesi tarafından ‘Ormanyan Madalyası’na layık görüldü.
*Tumo Yaz Kampı kayıtları başladı
Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da bulunan Tumo Yaratıcı Teknolojiler Merkezi yaz kampı düzenleyecek. 16 – 29 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek kampa 12-18 yaş aralığındaki öğrenciler; animasyon, film yapımı, web tasarımı ve oyun geliştirme olmak üzere 4 odak noktasında eğitim alacak.
*BİN DERT BİR DERMAN - Safra kesesi taşları mutlaka ameliyat edilmeli
İleri yaş, kadın cinsiyet, obezite, gebelik, genetik faktörler gibi pek çok sebeple oluşabilen safra kesesi taşları, sancılı belirtileriyle biliniyor. En başarılı çözüm yönteminin laparoskopik cerrahi olduğu safra kesesi taşlarını Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kamer Tomaoğlu’yla konuştuk.
KÜLTÜR SANAT
*Getronagan’ın 130. yılında dünden bugüne Ermeni okulları
Getronagan Lisesi öğrencileri, okulun kuruluşunun 130. yıldönümü vesilesiyle 13 Mayıs Cumartesi günü Kenter Tiyatrosu’nda bir sahne performansı sergilediler. ‘Hay Tbrots: Antsyalen Tebi Aysor’ (Ermeni Okulu: Geçmişten Bugüne), Anadolu ve İstanbul’daki Ermeni okullarına dair bilgiler paylaşıldı. 20. yüzyılın başlarına kadar 2000’in üzerinde Ermeni okulunun bulunduğu Anadolu’da, günümüzde hiçbirinin izine rastlamak mümkün değil.
*Documenta 14 ve Atina’dan öğrendiklerim
Nora Tataryan, Atina’daki Documenta’yı yerinde gezdi ve Agos için yazdı.
ARKA SAYFA
Modern Ermenice şiirin şüphesiz en önemli isimlerinden Zahrad’ın kedili şiirleri, şaire ait kedi çizimleriyle birlikte Aras Yayıncılık tarafından iki dilli (Türkçe-Ermenice) olarak yayımlandı. Ohanneş Şaşkal’ın çevirmenliğini üstlendiği kitap, şairin pek bilinmeyen çizer yönünü de yansıtıyor.