HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, cezaevinde tutulan HDP eş genel başkanları ve milletvekilleriyle ilgili son durumu kamuoyu ile paylaştı.
Beştaş, tutuklu milletvekilleri arasından sadece Selahattin Demirtaş ve Abdullah Zeydan’ın beraber kalabildiğini söyleyen Beştaş, diğer tutuklu HDP’lilerin tek kişilik hücrelerde kaldığını açıkladı. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyelerinin tutuklu vekillerle görüşme talebinin reddedildiğini söyleyen Beştaş, AB üyesi olmak isteyen bir ülkenin AKPM üyelerine izin vermemesinin anlaşılamaz olduğunu belirtti. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Darbe Komisyonuna yaptığı ve FETÖ’nün siyasi komplolar kurduğunu söylediği açıklamalarının önemli olduğunu vurgulayan Beştaş, Ahmet Türk’ün tutuksuz yargılanması tartışmasına ilişkin olarak sorulan soruya “tutuklanan arkadaşlarımız için merhamet talebimiz yoktur, adaletin sağlanmasını istiyoruz” dedi.
Anayasa değişikliğine HDP’nin hayır diyeceğini net bir şekilde ortaya koyduğunu söyleyen Beştaş, TBMM’de gerçekleşen Anayasa görüşmelerinin, parlamentonun 3. büyük partisinin liderlerinin ve milletvekillerinin cezaevinde olmaları sebebiyle “eksik ve sakat” şekilde devam ettiğini belirtti.
“Görüşmelerdeki bir oyun bile halkın önemli bir bölümü tarafından dikkatle takip edildiği bir ortamda, tutuklu 11 milletvekilinin bu görüşmelere katılamadığını” belirten Beştaş, tutuklu HDP milletvekillerinin cezaevinden gönderdikleri dilekçelerin işleme bile alınmadığını ve oturuma katılma taleplerinin görmezden gelindiğini söyledi.
“Yaygın medya kuruluşlarında HDP diye bir parti yokmuş gibi davranıldığını söyleyen” Beştaş, HDP’li 11 milletvekilinin cezaevinde olmalarına rağmen demokratik siyasetteki ısrarlarından vazgeçmeyeceklerini açıkladı.
“Parti programı suç olarak tanımlanıyor”
Dava dosyasında HDP’li eş başkanlar ve milletvekillerine isnat edilen suçlarla ilgili bilgi veren Beştaş, 2011 yılında BDP olarak Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda savundukları ve HDP Parti Programlarında bulunan özyönetimi istemenin ve savunmanın savcılar tarafından suç olarak tanımlandığını aktardı. Cebir ve şiddet içermeyen her düşüncenin savunulabileceğini söyleyen Beştaş, savcıların HDP milletvekilleri hakkında müebbet isteyerek birilerine kendilerini kanıtlamaya çabaladıklarının üzerinde durdu.
HDP Eş Başkanları ve milletvekillerinin fezleke ve iddianamelerini düzenleyen savcıların kim olduğuna dair de bilgi veren Beştaş, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 2011 yılında yaptığı bir konuşma sebebiyle yargılandığını ve yargılamayı yapan savcının darbe sonrası süreçte tutuklandığını ve meslekten ihraç edildiğini söyledi. Yine benzer bir şekilde, Meral Danış Beştaş, Nursel Aydoğan’ın yargılandığı davanın savcısının 3 yıldır MİT tırları dosyası sebebiyle tutuklu olduğunu vurguladı.