Yeni yıl yaklaşırken, 2017 takvimleri masalardaki yerini almaya, ajandalar özenle seçilmeye başladı. Peki, o defterlerin ve takvimlerin sayfalarını neler dolduracak? İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV)15 yıldır yürüttüğü Lale Kart adlı üyelik programı, kendisinin ya da sevdiklerinin tüm yılını kültür-sanat etkinlikleriyle doldurmak isteyenler için alternatif bir yılbaşı hediyesi sunuyor.
“Hayatınızda kültür-sanatı bir yaşam modeli olarak alan insanlar varsa onlara bir Lale Kart hediye edin” diyen, İKSV’nin Satış ve İş Geliştirme Yöneticisi Dilan Beyhan, beş farklı kategoride sunulan Lale Kart’ları, bu programın üyelerine sağladığı avantajları, 12 ayı ne tür etkinliklerle doldurmaya çalıştıklarını anlatıyor.
2017’de Lale Kart 15. yılını dolduruyor. Neler oldu bu sürede?
Lale Kart, İKSV’nin 45 yıllık yolculuğunun 15 yılında var olan bir üyelik programı. Bu sürede yapmaya çalıştığımız en temel şey, vakfın etkinliklerini yakından takip eden, kültür-sanatı yaşamının odağına alan izleyicileri, “Gelin, İKSV’ye destek olun” çağrısıyla bir çatı altında birleştirmekti. Lale Kart üyeleri, İKSV’nin düzenlediği etkinliklerde indirimli ve öncelikli bilet satışlarından yararlanıyor, etkinliklerin haberini herkesten önce alıyor. İstanbul’da 100’e yakın restoran, kafe, sinema ve tiyatro Lale Kart üyelerine indirim sağlıyor. Beş yıldır, çeşitli kültür-sanat kurumlarıyla işbirliği yapıyoruz. Kültür-sanat etkinlikleriyle üyelerimizin hayatını mümkün olduğunca zenginleştirmeye çalışıyoruz.
Üyelik kategorilerinden bahseder misiniz?
İKSV’nin sıkı takipçisiyseniz Kırmızı Lale, 25 yaş altı öğrenci ya da 65 yaş üstü sanatseverseniz Sarı Lale, Müzik ve Caz Festivalleri’nin müdavimiyseniz Beyaz Lale, yurtdışı modellerinde daha çok hamilikle eşdeğer tutabileceğimiz, 100 kişilik Siyah Lale üyeliğimiz var. Bir de, Salon İKSV’yi yakından takip ediyorsanız, Mavi Lale üyeliğimiz var. Aslında üyelerimiz benzer davranış alışkanlıklarına sahip, “Bu festival ve etkinlikler olmasaydı ne olurdu, ben bunların nasıl bir parçası olabilirim” diye düşünen sanatseverler.
Lale Kart sahipleri vakfa nasıl bir katkıda bulunmuş oluyor?
İKSV farklı gelir modelleriyle beslenen bir kurum: kamu katkıları, yerel destekler, sponsorluklar, bireysel destekler... Vakfın gelirinin yüzde yedisini Lale kart üyelerinden gelen bağışlar oluşturuyor. Bu destek, İKSV’nin misyonu doğrultusunda, festivaller için kullanılıyor.
Yurtdışındaki modellerin aksine, Türkiye’de, kültür-sanat alanında bireysel destek ve bağış kültürü son on yıl içinde gelişmeye başladı. Bu alanda Lale Kart, diğer kurumlar için öncü bir rol üstleniyor.
Üyelerle aranızda nasıl bir iletişim var?
4500’e yakın üyemiz var. Tüm üyelerle bire bir iletişim kurmak mümkün olmuyor ama üyeliği başladığı andan itibaren insanlar bizden düzenlediğimiz festival ve etkinliklerle ilgili e-posta ve mesajlar almaya başlıyorlar. Bir de şöyle örnekler var: Çocuğunun doğum gününde onun istediği filme bilet bulamamış bir üye, yardım için bizimle iletişime geçebiliyor. Kız arkadaşıyla geçen yılki film festivalinde tanışan bir üyemiz, bu yıl Atlas fuayesinde ona evlenme teklifi etme isteğini bizimle paylaşabiliyor. Aradaki duygusal bağın çok kuvvetli olduğu bir program bu.
Biletleme işlemlerinin yapıldığı bir çağrı merkezinin yanı sıra, ofiste, “Caz Festivali’nde hangi konsere gideyim?”, “Salon’daki gruplar iyi görünüyor ama hiçbirini tanımıyorum, ne yapmalıyım?”, “Kız arkadaşımı hangi konsere götüreyim?” gibi sorulara cevap veren, benim de dahil olduğum, dört kişilik bir ekip var. Burada kültür-sanatı insanların hayatına nasıl daha çok entegre edebileceğimiz üzerinde duruyor, bire bir iletişim kuruyoruz. Bizim için önemli olan üyelerin sadece bizimle değil, kendi aralarında da iletişimi sürdürüyor olması. Bu yüzden de, ‘360’ adlı programı yapıyoruz.
Nasıl bir program bu?
Bu program iki yıl önce başladı. “Festivaller hakkında üyelerimize nasıl daha fazla bilgi verebiliriz?” sorusundan yola çıkarak, üyeleri festivallerin direktörleriyle buluşturmaya başladık. Zamanla insanlar, onları daha fazla etkinlikte bir araya getirmemizi istedi bizden. Geçen yıl üyelerimizi Venedik Bienali’ne götürdük, çocuklar için ses atölyesi düzenledik, İstanbul’da klasik müziğin izini süren turlar yaptık. Üzerinde düşünülüp, gelen geri dönüşler üzerine tasarlanmış etkinlikler düzenlemeye gayret gösteriyoruz. Her ay bu kapsamda etkinlikler yapıyoruz.
Üye sadakati hangi oranda?
Ortalama üye sadakatimiz yüzde 80’lerde. Bu muhteşem bir oran. Yüzde 20’yi ise her yıl ekonomik koşullar sebebiyle kaybediyoruz. Onları da yeniden programa dahil etmek için devamlı çalışıyoruz.
* lalekart.org adresini ziyaret ederek ya da 0212 334 08 29 numaralı telefonu arayarak Lale Kart üyesi olabilirsiniz.
‘Mekân kapasiteleri talebi karşılamıyor’
Lale Kart üyelerine sunulan öncelikler ve ayrıcalıklar kimi zaman festival takipçilerini kızdırıyor. Bilet bulamayan sanatseverlerin eleştirilerini nasıl karşılıyorsunuz?
Dünyadaki tüm kültür-sanat kurumlarında benzer uygulamalar var aslında. Biz de Lale Kart üyeleri için öncelikli satış yapıyoruz. Mekân kapasitelerinin sadece yüzde 20 ila 35’ini Lale Kart üyeleri için ayırıyoruz, yani bazı üyeler de öncelikli dönemde bilet bulamayabiliyor. İzleyicilerimizin şu noktayı gözden kaçırmamasını istiyoruz: İstanbul’daki mekân kapasiteleri bazı etkinliklerde taleplerin altında kalıyor. Örneğin film festivali salonlarının kapasitesi genellikle 100 ila 400 kişi arasında değişiyor. Dolayısıyla bazı etkinliklerde biletler çok hızlı tükeniyor. Bu noktada sorun üyelik programında değil, mekân kapasitelerinde. Aslında tam da bu yüzden bireysel desteğin önemini vurgulamaya çalışıyoruz.