Anayasa değişikliği teklifinin görüşülmelerinde dün gece 5. madde geri çekilirken 3. 4. ve 6. maddeleri kabul edildi. HDP ve CHP'liler görüşmelerin yöntemine ve üslubuna tepkili.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu’nda Anayasa değişikliği teklifinin görüşülmelerinde dün gece 3., 4. ve 6. maddeleri kabul edildi, 5. madde geri çekildi.
Komisyon başından itibaren HDP ve CHP’nin itirazlarıyla devam ediyor. 3. maddenin kabul edilmesiyle komisyonda tartışma çıktı.
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Burada tiyatro oynamıyoruz. Muhalefetin söz hakkı engelleniyor. Milli iradeden bahsediyorsunuz ama burada milletvekillerini konuşturmuyorsunuz. Daha önce bu filmi gördük. Kargaşa yaratarak, karga tulumba maddeleri geçirmek istiyorsunuz. Halktan korkuyorsunuz, İçtüzüğü ihlal ediyorsunuz, yazıklar olsun. Anayasa çalışmalarında böyle üslup olmaz." diye konuştu.
HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, "Ne önergeyi duydum, ne oylamayı gördüm ne de oylamamaya katıldım. Niye bu kadar acele? Madde görüşmelerine yeniden dönelim, komisyon üyelerine söz hakkı verelim" dedi.
Milletvekili seçilebilme yaşının 25'ten 18'e indirilmesini ve "Askerlikle ilişiği olanların" milletvekili adaylığına başvuramamasını öngören 3. madde kabul edildi.
Anayasanın "TBMM'nin seçim dönemi" başlıklı maddesi, "TBMM ve Cumhurbaşkanının seçim dönemi" olarak değiştiren 4. madde de kabul edildi. Seçimler 4 yılda değil 5 yılda bir yapılacak. Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde belirtilen usule göre ikinci oylama yapılacak.
Yedek milletvekilliği maddesi geri çekildi
"Yedek milletvekilliği" düzenlemesini içeren 5. madde, verilen önergeyle metinden çıkarıldı. Maddeyle, TBMM üyeliklerinde boşalma olması halinde ara seçime gidileceğine yönelik hükmün de kaldırılması öngörülüyordu.
TBMM’nin yetkilerini belirleyen 6. madde de kabul edildi. Maddeye göre, TBMM'nin görev ve yetkileri; kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, TBMM üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek, Anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek olarak belirleniyor.
AKP anayasa değişikliği teklifini 316 imzayla TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a 10 Aralık 2016 günü sunmuştu. Çalışmalarına 20 Aralık'ta başlayan komisyonda teklifin geneli üzerinde görüşmeler yapılıyordu. 24 Aralık’taki toplantıda AKP milletvekillerinin yeterlilik önergesiyle teklifin maddelerine geçilmesi oylanmış ve kabul edilmişti. CHP milletvekilleri oylamaya itiraz etmişti.
Görüşmelere bugün saat 14.00'te devam edilecek.