Fenerbahçe Üniversitesi’nin kuruluşuna ilişkin yasa geçen hafta TBMM’de kabul edildi. Üniversitenin faaliyete geçeceği yer ise Silivri Selimiye’deki eski bir Rum okulu.
Yeniköy Rum Ortodoks Panaia Kilisesi Vakıf Başkanı Laki Vingas, binaların kuruluş amacına uygun bir şekilde eğitim kurumu olarak hizmet vermesinden mutlu olduklarını ancak okulun tarihinin de bir hafıza mekânı olarak yaşatılmasını Fenerbahçe Üniversitesi yönetiminden beklediklerini açıkladı.
Fenerbahçe Üniversitesi, Silivri Belediyesi tarafından 30 yıllığına kiralanan Arhiyeni Vakfı Okulu’nda faaliyete geçecek. Selimiye beldesindeki okul, ek hizmet binaları ile birlikte üç tarihi konaktan oluşuyor. Toplam 2538 metrekarelik beş parselden oluşan yerleşkede, spor, sağlık, mühendislik, mimarlık, iktisadi ve idari bilimler, iletişim fakülteleri ile sosyal bilimler, sağlık ve fen bilimleri enstitüleri yer alacak.
Silivrili Arhiyeni
Padişah Abdülmecid’in başhekimi de olan Doktor Sarandi Arhiyeni tarafından 1857-63 yılları arasında yaptırılan okul, kız okulu ve ayrıca kız öğretmen okulu olarak kullanılıyordu. Bu okullarda, rahibe, öğretmen, hemşire ve sağlık memuru yetiştirilmekteydi. Kendisi de Silivrili olan Arhiyeni, İstanbul’da pek çok başka okulun da kuruluşuna katkıda bulunmuştu.
Silivri’deki Arhiyeni Vakfı Okulu, 1924 Nüfus Mübadelesi’nde İstanbul Belediyesi sınırlarının dışında kaldığı gerekçesiyle kamulaştırıldı. Günümüze kadar Silivri Belediyesi’ne ait olan okulun binalarından biri, ilköğretim okulu olarak kullanılmakta, diğer binalar ise belediye tarafından kiralanmakta ya da farklı amaçlar için hizmet vermekteydi.
1924’ten bu yana
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Yeniköy Rum Ortodoks Panaia Kilisesi Vakıf Başkanı ve Azınlık Vakıfları eski Temsilcisi Laki Vingas, Silivri’deki okulun 1924 Nüfus Mübadelesi sırasında , Silivri’nin İstanbul Belediyesi sınırları dışında kaldığı gerekçesiyle Rum Cemaati’nin elinden alındığını, İstanbul çevresindeki pek çok farklı mülkün de yine aynı gerekçeyle o dönemde kendilerinden alındığını belirterek şunları söyledi: “Mevcut yasalar çerçevesinde bizim Silivri’deki okul binalarıyla ilgili hak iddia etmemiz mümkün değil. Bu tarihi yapının kuruluş amacına uygun şekidle eğitim kurumu olarak kullanılacak olması bizim için teselli ve sevinç kaynağı. Ancak Fenerbahçe Üniversitesi’nin yöneticilerinden bir ricamız var. Okulun tarihi mirasını yaşatacak bir tür hafıza mekânının Fenerbahçe Üniversitesi yerleşkesinde kurulması çok anlamlı olacaktır. Böylece o binaların tarihini gelecek kuşaklara aktarmış oluruz. Lefter Küçükandonyadis’in mirasına sahip çıkan Fenerbahçe camiasının bu duyarlılığı göstereceğine inanıyoruz.”