HAFIZA MEKANI
Geçmişle gelecek arasında bir köprü: 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı
Sebat Apartmanı, İstanbul’un göbeğinde yüzyılı devirmiş bir apartman. Her gün yüzlerce insanın geçtiği Halaskargazi Caddesi üzerinde. Agos gazetesine yıllarca ev sahipliği yapan,Hrant Dink’in yıllarca çalıştığı, her hafta gazetesini hazırladığı çalışma ofisi da bu caddede… Aynı zamanda bir olay mahali. Dink’in tehdit edildiği, kapısında ölüm tehditlerinin savrulduğu, kimsenin bu tehditlere karşı kılını kıpırdatmaması sonucu, 19 Ocak 2007’de öldürüldüğü yer burası. Aynı zamanda binlerce insanın her 19 Ocak’ta adalet talebiyle yürüdüğü yer…
Hafıza mekânları için değişim programına başvurular başladı
Hrant Dink Vakfı ve DVV International Türkiye’nin işbirliğiyle düzenlenecek olan “DVVI Xchange Programı: Hafıza Mekânları”na katılım için başvurular başladı. Son başvuru tarihi 12 Eylül.
Hrant Dink Hafıza Mekânı Müzeler Günü'nde ziyarete açık olacak
Hrant Dink Hafıza Mekânı, 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü dolayısıyla ziyarete açılıyor.
Arhiyeni Vakfı Okulu’ndan Fenerbahçe Üniversitesi’ne
Fenerbahçe Üniversitesi’nin kuruluşuna ilişkin yasa geçen hafta TBMM’de kabul edildi. Üniversitenin faaliyete geçeceği yer ise Silivri Selimiye’deki eski bir Rum okulu.
"Hafıza Küratörlüğü" paneli Havak Salonu'nda
Hrant Dink Vakfı, Avrupa’daki ve Güney Afrika’daki müzelere ve hafıza mekânlarına odaklanarak, geçmişle yüzleşmede hafıza mekanlarının rolünü tartışmaya açıyor. “Hafıza Küratörlüğü” paneli 28 Ekim Cuma Anarad Hığutyun Binası, Havak Salonu’nda.
Almanya’dan Ruanda’ya yüzleşme
Hrant Dink Vakfı, 10 Haziran Cuma günü, ‘Hafızanın Mekânları, Mekânların Hafızası: Almanya’dan Ruanda’ya Geçmişle Yüzleşme Deneyimleri’ başlıklı bir panele ev sahipliği yapıyor.
İki mektupta Holokost anmaları ve hissettirdikleri
27 Ocak Holokost Kurbanlarını Anma Günü'nde avukat Rita Ender ve akademisyen Mehmet Sinan Birdal, Berlin'de Holokost ve hafıza üzerine düzenlenen bir eğitim programına katıldıktan sonra 'acının nasıl hissedileceğine dair' bir formasyonun problemlerini ve kökleri derinde gizli antisemitizmi iki mektupta tartışıyor.
Huşamadyan: Geçmişi bugüne taşıyan hazine artık Türkçede
Osmanlı Ermenilerinin sosyal ve kültürel tarihini yeniden canlandıran ‘Huşamadyan’ internet sitesi, kuruluşunun dördüncü yılında İngilizce ve Ermenicenin yanı sıra artık nihayet Türkçe de yayında. İsmini miras aldığı ‘Huşamadyan’ kitapları gibi, unutulmuş bir geçmişin peşine düşerek onu kelimeler ve fotoğraflarla yeniden diriltme görevini üstlenmiş küçük bir ekip, iğneyle kuyu kazarcasına Ermenilerin bu topraklardaki zengin geçmişini tekrar hatırlatıyor. Huşamadyan’ın kurucularından olan tarihçi Vahe Tachjian’la bu güzel haber üzerine konuştuk. Yanı sıra, henüz emekleme aşamasındaki Türkçe sitede okuyucuları bekleyen Palu, Harput ve Kozan’daki 20. yüzyıl başındaki yaşam hakkında üç makaleden de ‘tadımlık’ bölümler aktarıyoruz.
Hrant Dink Vakfı ve Agos’ta yeni mekân heyecanı
Hrant Dink Vakfı ile Agos gazetesi, yeni bir mekâna taşınacak olmanın heyecanını yaşıyor. Bir süre önce Harbiye’de Papa Roncalli Sokak’taki eski Anarat Hığutyun İlkokulu binasını kiralayan Hrant Dink Vakfı, etraflı bir tadilata girişti. Bu hummalı hazırlığın içinde bulunanlar Agos'un ve Hrant Dink Vakfı'nın yeni mekanını anlattı.