Dünya sinemasının ses getiren filmlerini Türkiye’deki sinemaseverlerle buluşturan Gezici Festival 22. yolculuğuna çıkmaya hazırlanıyor.
Ankara Sinema Derneği tarafından düzenlenen festival 25 Kasım - 1 Aralık arasında Ankara’da, 2-4 Aralık’ta Sinop’ta, 5-6 Aralık’ta Kastamonu’da olacak. Programda, yönetmen Reha Erdem’in belirlediği filmlerden oluşan ‘Sinemanın Altın Çağı’ başlıklı özel bir seçki de var. Seçkiyi “zihin açıcı ustalıkları, verecekleri benzersiz hazları, duyuracakları heyecanları hatırlatma arzusuyla oluşmuş bir öneri” olarak tanımlayan Erdem, festival izleyicisi için ‘Tehlikeli Fısıltı’ (Children’s Hour, yön. William Wyler), ‘Sessizlik’ (The Silence, yön. Ingmar Bergman), ‘Ox-Bow Olayı’ (The Ox-Bow-Incident; yön. William Wellman), ‘Yankesici’ (Pickpocket, yön. Robert Bresson) ve ‘Stromboli’ (yön. Roberto Rosselini) adlı filmleri seçmiş.
Ivan I. Tverdovsky’nin yönettiği ‘Hayvanat’ (Zoologiya) filminin Türkiye’deki ilk gösterimi festival kapsamında yapılacak. Başta Karlovy Vary olmak üzere birçok festivalden ödülle dönen film, bir sabah arkasında kuyrukla uyanan bir kadının hikâyesiyle, ‘öteki’ olma hissiyatını irdeliyor. İlk kez gösterilecek olan bir diğer dikkat çekici film ise, Thomas Bidegain imzalı ‘Kovboylar’ (The Cowboys). Evden kaçan kızlarını arayan bir ailenin hayatına odaklanan yapım, klasik Western türü ile günümüz toplumunun sorunlarını buluşturuyor.
Bu yılın ses getiren filmlerinden ‘Toni Erdmann’ da Gezici Festival’de. Maren Ade’nin yönettiği, Cannes’dan Fipresci Ödülü’yle dönen yapım, Almanya’nın bu yılki Oscar adayı. Yaşlı müzik öğretmeni Winfried’in, büyük bir şehirde yaşayan işkolik kızı Ines’le yakınlaşma ve onu değiştirme çabalarını anlatan ‘Toni Erdmann’ yer yer eğlenceli bir komediye dönüşüyor.
Tozlu arşivlerden beyaz perdeye
Gezici Festival sinemaseverleri asırlık bir yolculuğa çıkarmaya hazırlanıyor. Uluslararası arşivlerden daha önce gün yüzüne çıkmamış belgelerin ışığında hazırlanmış, Osmanlı İmparatorluğu’na dair ‘Osmanlı’dan Manzaralar - II’ adlı çalışma, 1918-1926 arasında imparatorluk topraklarını ziyaret eden yabancılar tarafından çekilmiş görüntüleri bir araya getiriyor. Hollanda Büyükelçiliği ve EYE Film Enstitüsü’nün katkılarıyla hazırlanan yapımda, Anadolu’dan ve bir zamanlar İmparatorluğun parçası olmuş Makedonya, Kudüs ve Yugoslavya’dan manzaralar sunuluyor. İngilizlerin ve Fransızların gözünden Çanakkale Savaşı, Mübadele öncesi Makedonya, Kuleli Askeri Lisesi’nin önünde bekleyen Ermeni yetimler, İstanbul sokaklarında dolaşan bir grup kadının kameraya peçelerini açarak bakması gibi, tarihsel ve gündelik hayata dair detayları ekrana yansıtan arşiv-sunum projesine, akademisyen Nezih Erdoğan’ın anlatımı ve Çiğdem Borucu’nın piyanosu eşlik edecek.
Bir sinema efsanesi anılacak
Festivalde 4 Temmuz’da hayata gözlerini yuman, efsanevi İranlı yönetmen, senarist ve yapımcı Abbas Kiarostami anılacak. ‘Yarım Kalan Sözler’ başlıklı bölümde, ‘Abbas Kiarostami ile 76 dakika 15 saniye’ (76 minutes and 15 seconds with Abbas Kiarostami) adlı film gösterilecek. Yapım, yönetmenin, çalışma ortağı ve yakın arkadaşı olan görüntü yönetmeni Seyfullah Samadian tarafından on yılı aşkın bir sürede çekilen görüntülerinden oluşuyor. Yönetmenin yaşamöyküsünü belgesel türünde anlatan film, gezilerin, şiirsel diyalogların ve Kiarostami’nin dostlarıyla paylaştığı özel anların özeti niteliğinde.
Festivalde film gösterimlerinin yanı sıra yönetmenler, oyuncular, senaristler, sinema yazarlarının katılımıyla söyleşiler ve atölyeler yapılacak. Gezici Festival bugüne kadar İstanbul, Ankara, İzmir, Artvin, Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Edremit, Eskişehir, Gaziantep, Kars, Kastamonu, Kayseri, Malatya, Mersin, Ordu, Samsun, Sinop, Van, Bakü, Drama, Saraybosna, Tiflis ve Üsküp gibi şehirlere uğradı.