675 ve 676 sayılı KHK'lar ile 10 bin 158 kişi kamudan ihraç edildi, 1267 akademisyen üniversitelerden ihraç edildi, Rektörlük seçimleri kaldırıldı; aralarında DİHA ve Azadiya Welat’ın da olduğu 15 basın yayın organı kapatıldı.
675 ve 676 sayılı KHK'lar dün Resmi Gazete'de yayımlandı. KHK'lar ile 10 bin 158 kişi de kamudan ihraç edildi, 15 basın yayın organı kapatıldı. Rektörlük atamalarına da yeni düzenleme getirildi.
Rektörlük seçimi kaldırıldı
676 sayılı KHK ile 2547 sayılı Kanun'un 13'üncü maddesinin a fıkrasının birinci paragrafında düzenlenen rektör atamasına ilişkin yeni düzenleme yapıldı. Buna göre, devlet üniversitelerinde rektör, YÖK tarafından önerilecek, profesör olarak en az 3 yıl görev yapmış 3 aday arasından Cumhurbaşkanınca atanacak.
1 aylık sürede önerilenlerden birinin atanmaması ve YÖK tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde Cumhurbaşkanınca doğrudan atama yapılacak.
Rektörün görev süresi 4 yıl olacak. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilecekler. Ancak aynı devlet üniversitesinde iki dönemden fazla rektörlük yapılamayacak. Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil edecek. Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör, mütevelli heyetinin YÖK'e teklifi ve YÖK'ün olumlu görüşü üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.
Kapatılan basın-yayın organları
Söz konusu KHK'ler uyarınca Evrensel Kültür Dergisi, Tîroj, Özgürlük Dünyası, Dicle Haber Ajansı, Yüksekova Haber, JİNHA ve Azadiya Welat gazetesinin de içerisinde olduğu 10 gazete, 2 haber ajansı ve 3 dergi hakkında kapatma kararı çıktı.
Kapatılan yayın kuruluşları şöyle: Dicle Haber Ajansı (İstanbul),Jin Haber Ajansı (Diyarbakır), Tiroj Dergisi (İstanbul), Evrensel Kültür Dergisi (İstanbul), Özgürlük Dünyası Dergisi (İstanbul), Özgür Gündem Gazetesi (istanbul), Azadiya Welat Gazetesi (Diyarbakır), Yüksekova Haber Gazetesi (Hakkari), Batman Çağdaş Gazetesi (Batman), Cizre Postası Gazetesi (Şırnak), İdil Haber Gazetesi (Şırnak), Güney Expres Gazetesi (Şırnak), Prestij Haber Gazetesi (Van), Urfanatik Gazetesi (Urfa), Kızıltepenin Sesi Gazetesi (Mardin), Kurtuluş Gazetesi (Afşonkarahisar), Lider Gazetesi (Afyonkarahisar), İscehisar Durum Gazetesi (Afyonkarahisar), Bingöl Olay Gazetesi, EGE’de Son Söz Gazetesi (İzmir), Hakikat Gazetesi (Sivas), SRT Televizyonu, Umut FM, Yağmur FM
KHK’larla basın yayın kurumlarının kapatılmasına ilk tepki HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’tan geldi. Demirtaş, “Tek Kürtçe gazete ve dünyanın tek kadın haber ajansı kapatıldı. Artık tüm kanallar Erdoğan öksürünce canlı yayına geçecek” dedi.
10 bin 158 kişi görevden alındı
Sadece MEB'den 2219 ve Sağlık Bakanlığı'nda 2774, YÖK'te 1267 olmak üzere olmak üzere toplamda kamu kurum ve kuruluşlarında görevli 10 bin 158 kişi görevden alındı.
Bu kişilerin mahkumiyet kararı aranmaksızın, kamu görevine bir daha asla dönemeyecek şekilde görevden çıkarılıp rütbe ve memuriyetlerinin alınmasına hükmedildi. Ayrıca tasfiye edilenler özel güvenlik şirketlerinde de çalışamayacaklar.
1267 akademisyen ihraç edildi
675 sayılı KHK ile 1267 akademisyen üniversitelerden ihraç edildi. İhraç edilen akademisyenler arasında tutuklu bulunan Prof. Mehmet Altan ve Barış İçin Akademisyenler'den Doç. Dr. Zeynep Kıvılcım da var.
Dicle Üniversitesinden 99, Pamukkale Üniversitesinden 87, Süleyman Demirel Üniversitesinden 74, Sütçü İmam Üniversitesinden 70, Mustafa Kemal Üniversitesinden 51, Bartın Üniversitesinden 32 akademisyen ihraç edildi.
Listede Orta Doğu Teknik, İstanbul, Yıldız Teknik, Marmara gibi üniversitelerden de akademisyenlerin isimleri bulunuyor.
Öğrencilik statüsü sona erenler
675 sayılı KHK ile ABD, Kanada ve İngiltere'de öğrenim gören 68 öğrencinin de eğitim kurumlarıyla ilişkileri kesildi.