Ermenistan meclisinin kulislerinde ismi en çok dile getirilen aday olan, Rus doğalgaz şirketi Gazprom'un eski yöneticisi Karen Karapetyan Başbakanlık görevine resmi olarak atandı
(YEREVAN) Geçen hafta Ermenistan'nın başkenti Yerevan yaşanan beklenmedik gelişmeler, 13 Nisan 2014'ten bu yana başbakanlık görevini sürdüren Başbakan Abrahamyan istifasını sunması ile başlamıştı. Kulislerde ismi en çok dile getirilen aday olan, Rus doğalgaz şirketi Gazprom'un eski yöneticisi Karen Karapetyan 13 Eylül günü Başbakanlık görevine resmi olarak atandı.
Başbakan Karapetyan’a yeni hükümeti kurması için 20 gün verildi. Hafta boyunca Karapetyan yeni hükümet politikalarını halka sunmasına paralel olarak yeni atamalar da gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın hükümette revizyona gitmesinin temel sebebi olarak 17 Temmuz'da Yerevan'daki Erebuni polis karakoluna "Sasna Dzrer" adlı silahlı grup tarafından düzenlen saldırının ardından yaşanan rahatsızlık gösteriliyor.
Karen Karapetyan, eğitimi ve duruşu ile Başbakanlık koltuğuna Ermenistanlılar tarafından yakıştırılıyor. Oldukça iyi İngilizce ve Rusça konuşan çiçeği burnunda başbakan 1998-2001 yıllarında ''Hay-Energo'' şirketinde başkanlık, 2001-2010 yıllarında ''HayRusgazard'' şirketinde müdürlük ve 2010-2011 yıllarında ise Erivan Belediye Başkanlığı görevlerinde bulunmuştu. Belediye Başkanlığından sürpriz şekilde istifa eden 53 yaşındaki Karen Karapetyan, istifadan sonra çok hızlı bir şekilde Moskova'da "Gazprombank"ın başkan yardımcılığı görevine atanmıştı.
“Ekonomik durum çok kötü”
Yeni Başbakan haftaya “Ermenistan’ın ekonomik durumu kötü, çok kötü” sözleri ile damga vurdu. Karapetyan iki aşamalı bir kalkınma planını hayata geçireceklerini belirtirken, eski hükümetin önceliklerinin kendileri için de hala geçerli olduğunu söyledi.
Yeni Başbakan’ın atadığı ilk isim Gagik Mardirosyan. Başbakan’ın başdanışmanı olarak atanan Mardirosyan, 2008 yılına kadar 4 farklı bakanlık koltuğuna oturmanın dışında, farklı yüksek düzey görevlerde bulundu. 2008-2016 yılları arasında ise Rusya’da enerji sektöründe faaliyet gösteren büyük Rus firmalarında yönetici pozisyonlarında bulundu.
Karapetyan ülkenin kalkınması için ellerinden gelecek her şeyi yapacaklarını belirtirken elinde sihirli bir değnek olmadığını da birçok kez tekrarlayıp, sabırlı olunması gerektiğini hatırlattı. Son yapılan hükümet toplantısında ilk adım olarak elektrik ve gaz fiyatlarının acilen düşürülmesi gerektiğini söyleyen Karapetyan, Ermeni halkının bir kısmı için şimdiden umut olmuşa benziyor.
Ermenistan’daki en büyük sorunlardan birinin de hükümetteki “kadro” sorunu olduğunu söyleyen Karapetyan bir hafta içinde 4 bakanlıkta bakanlar seviyesinde değişikliğe gitti.
Hükümette “CEO’lar” dönemi
Tarım Bakanlığına yeni atanan İgnati Arakelyan yeni görevinden önce Yerevan Konyak Fabrikası CEO’su idi.
Karapetyan’ın ikinci önemli ataması ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na oldu. Hrazdan Termik Santrali eski CEO’su Aşot Manukyan bakan koltuğuna oturdu.
Ulaştırma Bakanlığı’na yeni atanan Vahan Mardirosyan ise Ermenistan’da Rostelekom markasını temsil eden “JNS-ALFA” şirketinin eski CEO’su.
Yeni atanan bakanlardan sonuncusu Finans Bakanı oldu. Vardan Aramyan yeni atanan bakanlar arasında daha önce de hükümette görev alan tek kişi. Aramyan Cumhurbaşkanı danışmanlığı ve Finans Bakanı Yardımcısı görevlerinde bulunmuştu.
Karapetyan, eski hükümetin imzaladığı koalisyon hükümeti anlaşmasına sadık kalacaklarını belirtse de Taşnaklara verilen 3 Bakanlığın (Eğitim, Bölgesel Yönetim ve Ekonomi) kaderi hakkında henüz net bilgilere ulaşılmıyor. Anlaşmaya göre bu üç bakanlık halihazırdaki bakanların tekrar atanması ile sürdürülecek.
Karapetyan son olarak düzenlediği basın toplantısında “Sizin ve kurmaya başladığınız ekibin Rusya tarafından gönderilen kadrolar olduğunuza dair söylentileri nasıl karşılıyorsunuz” sorusuna “ Gülerek karşılıyorum” cevabı verdi. Yeni Başbakan, önümüzdeki hafta hükümeti tamamen kurmuş olacak.