Çin’in Hangzhou kentinde düzenlenen 11. G20 Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, ticaret ve yatırım işbirliğinin artırılması, yoksulluğun ortadan kaldırılması ve terörle ortak mücadele vurgusu yapıldı.
G20 ülkeleri, kısa vadeli ekonomik büyümenin sürdürülmesinin önemine işaret ettiği sonuç bildirgesinde, arz kısıtlamalarının ortadan kaldırılarak orta ve uzun vadeli potansiyelin ortaya çıkarılması gerektiğine değinildi; yenilikçi küresel kalkınma modeli ile uluslararası ticaret ve yatırım işbirliğinin artırılması, gelişmekte olan ülkelere teknik altyapı, enerji ve insan sermayesi gibi konularda gerekli desteğin sağlanması gerektiğine işaret edildi.
Üye ülkelerin, küresel yatırım ve ticaretin özgürleştirilmesi ve kolaylaştırılması konusunda hemfikir olduğunun altı çizilen bildirgede, bu konuda yıl sonuna kadar bir eylem planı oluşturulacağı ve ilgili ticaret örgütlerine benzer yönde uygulamaları hayata geçirmeleri için çağrıda bulunulacağı aktarıldı.
"Verilen sözler hayata geçirilsin"
Terörle ortak mücadele vurgusu yapılan bildirgede, terörün nerede meydana gelirse gelsin, finansman kaynağı, teknik altyapısı gibi unsurların tecrit altına alınacağı belirtildi. Diğer yandan terörle mücadelede tüm ülkelere, aralarında bilgi paylaşımı, teröristlerin mal varlıklarını dondurma ve gerekli cezaları uygulama gibi konularda verdikleri sözleri hayata geçirmeleri gerektiği hatırlatıldı.
Yapısal reformlar
Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde başlatılan, “2030’a kadar dünyada yoksulluğun ortadan kaldırılması” hedefi konusunda atılacak adımlara ve yol haritasına ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. Yapısal reformların, G20’nin sürdürülebilir, güçlü ve dengeli ekonomik büyüme hedefi için hayati önemde olduğu belirtilen bildirgede, öncelikli yapısal reform başlıkları, dokuz maddede sıralandı:
* Uluslararası ticaret ve yatırımın canlandırılması
* İstihdam reformlarını teşvik ederken, eğitim ve becerilerden yararlanma
* İnovasyonu teşvik
* Altyapının iyileştirilmesi
* Finansal reformların desteklenmesi
* Rekabetin desteklenmesi ve ticaret ortamının iyileştirilmesi
* Finans sisteminin iyileştirilmesi ve güçlendirilmesi
* Çevresel sürdürülebilirliğin güçlendirilmesi
* Kapsayıcı kalkınmanın desteklenmesi
Brexit
Britanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararının (Brexit), küresel ekonomiye belirsizlikler getirdiği belirtilirken, G20 ülkelerinin Brexit’in dünyada yol açacağı ekonomik ve finansal sonuçlara etkin bir şekilde hazırlandığı kaydedildi.
Bildirgede, G20’nin gelecekte Britanya’nın AB’nin yakın bir ortağı olmasının umulduğu belirtildi.