Ekümenik Patrik Bartholomeos’un tahta çıkışını 25. yıldönümü vesilesiyle, Patriğin doğduğu yer olan İmroz’da (Gökçeada), üç gün süren kutlama etkinlikleri düzenlendi.
Patrik Bartholomeos’un doğduğu Zeytinli köyünde, Rum Vakıfları Destekleme Derneği (RUMVADER) ve Gökçeada İmroz Koruma, Yardımlaşma, Geliştirme ve Yaşatma Derneği’nin düzenlediği; 17 Ağustos Çarşamba akşamı Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nun önündeki meydanda yapılan etkinliğe, aralarında Yunanistan milletvekilleri Katerina Marku, Manolis Thrapsaniotis, Valia Vayionaki, Eleni Stamataki, Yunanistan’ın İstanbul konsolosu Evangelos Sekeris, Gökçeada Metropoliti Dragonis Krilyos, İmroz Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Laki Vingas ve Belediye Başkanı Ünal Çetin’in de bulunduğu, yaklaşık bin kişi katıldı.
Kutlama, Zeytinliköy gençleri tarafından sahnelenen dans gösterisiyle başladı. Çeşitli konuşmaların ve Valisi Kasoura’nın konserinin ardından, Ekümenik Patrik Bartholomeos bir teşekkür konuşması yaptı. Bu makama 22 Ekim 1991’de seçildiğini ve İstanbul’da 25. yıldönümü kutlamasının Ekim ayında yapılacağını belirten Patrik, hemşerilerinin isteğiyle, Zeytinliköy’deki kutlamanın, adaya yurtdışından çok sayıda eski İmrozlunun geldiği Ağustos ayına denk getirildiğini söyledi.
Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ise, adada son yıllarda hâkim olan dostluk iklimine değinerek, 25. yıl kutlamalarının bir ayağının Gökçeada’da yapılmasından duyduğu mutluluğu ifade etti. Etkinlik kapsamında ayrıca, fotoğraf sanatçısı Vaso Ksinu’nun, Patrik’in 25 yıllık görev süresinde adada çektiği fotoğraflarının yer aldığı albüm tanıtıldı.
“Artık İmroz’dan giden değil İmroz’a dönen Rumlar var”
İmroz Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Laki Vingas ise, “Ay ışığının parlaklığı ve huzuru altında, bu efsane adada ve bu tarihî mekânda önemli bir vesileyle toplanmış bulunmaktayız” sözleriyle başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Görevi, hizmet anlayışı ve insana olan sevgisinden dolayı bütün dünyayı devamlı dolaşan, yüzbinlerin sevdiği, saydığı patriğimiz hep en nezih yerlerde ağırlandı ama ada sevdasını hep kalbinde taşıyarak yaşadı. ‘Adam’ diye haykırdı, ‘okulum, kilisem, köyüm’ diye haykırdı. ‘Hak, adalet, refah, huzur gelecek, umut hep var’ dedi. Yorulmadan, yılmadan, hep adasına döndü. Herkesi tek tek ziyaret etti, ayin yönetti, düğünlere iştirak etti, o çok sevdiği Arasiaya’ya gitti, geldi ve bu sevdayı hepimizin kalbine aşıladı.
Saygıdeğer patriğimiz; işte İmroz artık mutlu, ve geleceğe umutla bakıyor. Metruk eviniz, dükkânınız temiz ve bakımlı. Metruk okulunuzdan çocuk sesleri geliyor, kaldırımlar insan sohbetleriyle yankılanıyor. Kilisenin çanları iman, barış ve huzur telkin ediyor. Artık İmroz’dan ayrılan Rumlar değil, İmroz’a dönen Rumlar var. Bu noktalara gelene kadar yaşadığımız meşakkatli süreçte şahsınızın yardımları çok büyük ve çok değerli. Sağ olun, var olun, hep adanızla yaşayın, bu topraklarda yaşlanın.”