İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi raporuna göre göçmen işçiler en çok mevsimlik işlerde hayatını kaybederken, en çok ölüm İstanbul’da yaşanıyor.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2016 yılının ilk altı ayında yaşamını yitiren göçmen işçilerle ilgili raporunu açıkladı.
İSİG verilerine göre; Haziran ayında 22, Mayıs ayında 10, Nisan ayında 10, Mart ayında 3, Şubat ayında 8, Ocak ayında 5 göçmen işçi yaşamını yitirdi. İSİG, "2016 yılının ilk 6 ayında en az 58 göçmen işçi iş cinayetinde can verdi. Özellikle havaların ısınmasıyla artan ölümler göçmen işçilerin mevsimlik işlerde yoğunlaştığının bir göstergesidir" ifadelerini kullanıldı.
Göçmen işçi ölümleri her yıl artıyor
2013 yılında 22, 2014 yılında 53, 2015 yılında 67 göçmen işçi yaşamını yitirirken 2016 yılının ilk altı ayında en az 58 işçi yaşamını yitirdi.
İş kollarına göre göçmen iş cinayetlerine bakıldığında, 20 işçi tarım, orman; 18 işçi inşaat, yol; 4 işçi taşımacılık; 4 işçi gemi, tersane; 2 işçi çimento, toprak, cam; 2 işçi belediye, genel işler; 1 işçi gıda, şeker; 1 işçi petro-kimya, lastik; 1 işçi tekstil, deri; 1 işçi ağaç, kağıt ve 1 işçi ticaret, büro, eğitim, sinema iş kollarında yaşamını yitirdi.
İSİG, "Bu yıl ilk defa tarım iş kolu ile inşaat iş kolu yer değiştirmiştir. Yine bu iş kollarında Suriyeli işçiler yoğun olarak çalışmaktadır. Avrupalı işçi ölümleri ise gemi ve taşımacılık iş kollarında yoğunlaşmıştır" diye belirtti.
Göçmen işçilerin ölüm nedenlerine bakıldığında 13 işçi düşme; 11 işçi trafik, servis kazası; 7 işçi zehirlenme, boğulma; 6 işçi kalp krizi; 4 işçi ezilme, göçük; 4 işçi kavga; 3 işçi patlama, yanma; 2 işçi intihar, 2 işçi bilinmeyen ve 5 işçi de diğer nedenlerle yaşamını yitirdi.
4 Göçmen işçi kadın hayatını kaybetti
Rapora göre, 2016 yılının ilk altı ayında 4 göçmen kadın ve 54 göçmen erkek işçi yaşamını kaybetti.
Ayrıca İSİG, ölen işçilerin yaş ortalamasının düşük olduğunun altını çizerek, “Göçmen işçi ölümlerinde genç yaşta ölümler genel iş cinayetleri ortalamasının iki katı. Bu durum göçmen işçilerin Türkiye işçi sınıfına göre daha genç yaşta olduğunu ve sermaye tarafından da tercih nedenlerinden birisini gösteriyor” ifadelerini kullandı.