CHP İstanbul milletvekili Selina Doğan’ın, AİHM’in zorunlu din dersi kararlarına neden uyulmadığına yönelik yazılı soru önergesine Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz cevap verdi. Bu cevaba göre, bir ‘eylem planı’ hazırlanacak.
CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan Aralık 2015’te meclise verdiği yazılı soru önergesinde, dönemin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararına rağmen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nin neden hala zorunlu ders olarak okutulduğunu sormuştu.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan’ın soru önergesine verdiği yanıtta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin zorunlu olarak okutulmasına ilişkin Türkiye’ye verdiği mahkumiyet kararlarının ardından “Eylem Planı” hazırladıklarını açıkladı.
AİHM, Mansur Yalçın ve diğerleri ile Hasan ve Eylem Zengin davalarında Türkiye’yi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nin zorunlu okutulmasından ve içeriğinden dolayı mahkum etmişti. Karar uyarınca bu dersi zorunlu olmaktan çıkarması gereken Türkiye halen mevcut uygulamayı değiştirmedi.
Kararların gereğinin neden yerine getirilmediğini soran Doğan’a yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, söz konusu kararların gereğinin yerine getirilmesi için bir Eylem Planı hazırlandığını ve bu planın da Adalet Bakanlığı’na sunulduğunu belirtti.
Yanıtta şöyle denildi:
“Adalet Bakanlığının son şeklini verdiği Eylem Planına göre; söz konusu AİHM kararının uygulaması geniş katılımlı bir değerlendirmeyi gerektirdiğinden, tavsiye niteliğinde karar alacak geniş katılımlı bir değerlendirmeyi gerektirdiğinden, tavsiye niteliğinde karar alacak geniş katılımlı bir çalışma grubu belirlenmiş olup Haziran ayında çalışmalarına başlayacaktır. Çalışma grubunun en geç 2016 yılının sonuna kadar çalışmalarını tamamlaması planlanmaktadır.
Bu bağlamda çalışma grubu üyeleri kurumsal bazda belirlenmiş olup Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, farklı bilim dallarından (eğitim, sosyoloji, tarih, ilahiyat vb) akademisyenler ve tarafları temsil eden sivil toplum kuruluşlarından katılımcılar yer alacaktır.”