Uşak’ta Kürtçe konuştukları için bıçaklı saldırıya uğradığı iddia edilen iki inşaat işçisi, 5 gündür yoğun bakımda tutulurken, saldırganların serbest bırakıldığı belirtildi. HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş konuyu bir soru önergesiyle meclise taşıdı.
İnşaat işçiliği yapan Eren Sömer (26) ve Ufuk Çelik’in (28), Uşak'ın en işlek caddelerinden biri olan İsmetpaşa Caddesi üzerinde Uşak Valiliği’nin hemen karşısında bulunan parkta, kendi aralarında Kürtçe sohbet ettikleri için bıçaklı saldırıya uğradığı iddia edildi.
Dicle Haber Ajansı’nın haberine göre, ilk olarak parktaki özel güvenlik tarafından “Burada oturamazsınız” denilerek uyarılan işçiler, oturmakta ısrar edince, gelen polisler tarafından kendilerine kimlik kontrolü yapıldı. Bunun üzerine işçiler kısa bir süre sonra parktan ayrılınca üç kişi tarafından bıçaklı saldırıya uğradı.
Saldırganlar serbest
İşçilerden Eren Sömer, boynundan, karnından ve göğsünden olmak üzere dört bıçak darbesi alırken, Çelik ise, sırtından ve karnından iki bıçak darbesi ile yaralandı. Hastaneye kaldırılarak yoğun bakıma alınan Çelik ve Sömer’in hayati tehlikeleri devam ediyor.
Saldırganlar ise denetimli serbestlik şartı ile serbest bırakıldı. Sömer’in babası Zeki Sömer, "Güvenliğimizden endişe ettiğimiz için hastane dışına bile çıkamıyoruz” dedi.
Beştaş'tan soru önergesi
HDP Adana milletvekili Meral Danış Beştaş, yaşanan saldırıyla ilgili, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yanıtlanmasını talebiyle bir soru önergesi verdi. Sorular şöyle:
1- Söz konusu olaya karışan kaç fail vardır, kaçı gözaltına alınmıştır?
2- Soruşturma sebebi nedir?
3- Gözaltına alınanların yaraladıkları şahısların hala hayati tehlikesi devam ederken adli kontrol ile serbest bırakılmalarının sebebi nedir?
4- Öldürmeye tam teşebbüs eden faillerin adli kontrol ile serbest bırakılmasını nasıl yorumluyorsunuz?
5- Faillerin serbest bırakılması söz konusu fiilleri teşvik edeceğini düşünmüyor musunuz?
6- Faillerin etkin soruşturulmaması bunun gibi nefret suçu içeren eylemlerin önlenmesine nasıl etki edecektir?
7- Sistematik hale gelen bu tür olayların yaşanmaması için ne tür önlemler alınacaktır?
8- Artarak devam eden ırkçılık ve nefret suçlarına ilişkin yasal bir düzenleme çalışması yapılacak mıdır?