Restorasyonuyla Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü Europa Nostra 2015'e layık Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi, ödülünü Sur'daki sokağa çıkma yasağı nedeniyle kendi mekanında alamıyor. Ödül töreni 5 Mayıs'ta İstanbul'da yapılacak.
Surp Giragos Ermeni Kilisesi, yıllar boyunca kaderine terk edildikten sonra 2010 yılında Ermeni toplumunun büyük çabaları sonucunda restore edilmişti. Kilisenin restorasyonu, Avrupa’nın kültürel miras alanında en prestijli ödülü olan Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü / Europa Nostra 2015 ödülüne layık görülmüştü .263 kişi ve organizasyonun başvurusu sonrasında 28 proje ödül almıştı. Ödüle Türkiye’den Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi layık görülmüştü.
Tören İstanbul’da
Ödül için bu yıl Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi’nde tören düzenlenerek ödül plaketinin kiliseye çakılması planlanıyordu. Ancak Sur ilçesinde kilisenin bulunduğu bölgeye girişlerin yasak olması nedeniyle ödül töreni İstanbul’da yapılacak.
Tören, 5 Mayıs Perşembe günü Türkiye Ermenileri Patrikhanesi’nde yapılacak. Saat 17.00’deb aşlayacak törende Europa Nostra Türkiye Başkanı Nuran Zeren Gülersoy, Başepiskopos Aram Ateşyan ve Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergun Ayık hazır bulunacak.
Törende kilisenin restorasyon projesini yürüten Yrd. Doç. Meral Halifeoğlu da restorasyon sürecine ilişkin sunum yapacak.
Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü, koruma, araştırma ve sayısallaştırma, özel hizmet ve öğretimle farkındalıkarttırma olmak üzere dört farklı kategoride kültürel miras özelliği olan eserlere ve projelere veriliyor.
Ödülün gerekçesi
Ödül komitesi, ödülün Surp Giragos’a verilme gerekçesi olarak, kilise restorasyonunda yerel yönetim, yöre halkı ve Ermeni cemaatinin katkısını göstermişti: "Bu bölgede Ermenilerin ana kilisesinin cemaatinin buradan gitmesinden sonra restore edilmesi için harcanan çaba, kent ve kentliler için önemli bir uzlaştırma hareketi olmuştur. Proje, çatı, çan kulesi ve iç döşeme malzemeleri başta olmak üzere, kayıp elemanlarının yeniden inşa edilmesi için eski belgeler üzerinde yapılan geniş bir araştırma sonucunda geliştirilmiştir. Ermeni Cemaati’nin eserin restorasyona katılımı da yöre halkı arasında barış ve toplumsal bütünleşmenin gelişmesinde çok büyük bir katkı sağlamıştır ve tüm dünyadan Ermeni ziyaretçileri buraya çekmektedir.”
17. yüzyılda inşa edilmiş olan Surp Giragos Kilisesi’nin çan kulesi 1914 yılında top atışıyla yıkılmış;1915 sonrasında metruk bir hale gelmişti. 2010 yılında başlayan restorasyon çalışmalarına Surp Giragos Kilise Vakfı, sivil toplum grupları, ilgi gösteren bireylerin çabaları sayesinde devam etmiş, daha sonraki aşamalarda yerel yönetimin katkısı ve desteği sayesinde, çalışmalar genişletilerek, papazevi, şapel ve alandaki diğer binalar da onarılmıştı.