HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, CHP ve MHP'nin, dokunulmazlıkla ilgili anayasa değişikliğine destek vermesini değerlendirdi; "siyasi öç alma girişiminin desteklenmesi hatadır' dedi.
Demirtaş, parti genel merkezinde gerçekleştirilen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
AK Parti'nin dokunulmazlık dosyalarının tek seferde kaldırılmasına ilişkin anayasa değişiklik teklifine destek vermesini değerlendiren Demirtaş, bu durumun partilerin kendi takdiri olduğuna dikkat çeken Demirtaş, "Siyasi öç alma girişiminin bu kadar iştahla desteklenmesi çok büyük hatadır" dedi.
Dokunulmazlıklar konusunda muhalefet partileri CHP ve MHP'nin de AK Parti'nin önerisine destek vereceğini açıklaması konusunda düşünceleri sorulan Demirtaş, bunun partilerin kendi takdiri olduğunu söyledi.
Demirtaş, şöyle konuştu: "Bariz bir intikam alma, siyasi öç alma girişiminin bu kadar iştahla desteklenmesi büyük bir hatadır. Bizim de dokunulmazlıkların sınırlanması, kaldırılması konusunda bir teklifimiz var. Hem evrensel hukuka, kriterlere uygun, hem gerçekten de Avrupa'daki ülkelerin referansıyla oluşturulmuş bir tekliftir. Desteklemek istiyorlarsa, gerçekten dokunulmazlığın sınırlanması, kaldırılması konusunda samimilerse buyursunlar HDP'nin teklifini desteklesinler, biz de evet diyelim ve 4 parti hep birlikte dokunulmazlıkları sınırlayalım."
“Basit bir tuzak”
Ancak amacın farklı olduğunu savunan Demirtaş, şöyle devam etti: "Görünen o ki AKP'nin derdi, şu veya bu şekilde HDP'li milletvekillerini kendilerine bağlı ve bağımlı hale gelmiş, kendilerinden talimat alan yargının kucağına atmaktır. Şimdi anamuhalefet partisinin bu basit ve ucuz tuzağı iyi hesap etmesi lazım. Açıkça anayasaya bir aykırı teklifin sorgusuz, sualsiz destekleneceğini ifade etmiş olmaları doğrusu şaşırtıcıdır. Takdir yine de kendilerinindir. Bizim Allah'tan başka hiç kimseden korkumuz yok, verilmeyecek hesabımız yoktur. Soyguncular, talancılar, milletin parasını çalanlar, evlerinde para dolduracak yer bile bulamayanların dokunulmazlığı olacak, bizim fikirlerimizden, konuşmalarımızdan dolayı dokunulmazlıklarımız kaldırılacaksa bizim ancak şeref madalyamız olur. Kendileri bilir, takdir onlarındır."
Bu durum karşısında HDP'nin hamlesinin ne olacağının sorulması üzerine Demirtaş, Merkez Yürütme Kurulu ve grup toplantısında değerlendirileceğini dile getirdi.
Demirtaş, "Üç parti birleşip anayasayı değiştirmeye karar verdikten sonra bizim yapacağımız bir şey yok. Yapacağımız tek şey bu gerici, kinci, siyasi intikam için anayasaya aykırı değişikliği bile göze alan anlayışa karşı dik durmak" ifadesini kullandı.
Ne olmuştu?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çarşamba akşamı katıldığı bir TV programında AKP'nin dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliği teklifine, anayasaya aykırı olmasına rağmen “evet” diyeceklerini söylemişti. Kılıçdaroğlu'ndan sonra MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural da AK Parti'nin TBMM'ye getirdiği milletvekilliği dokunulmazlığını düzenleyen teklife 'evet' oyu vereceklerini açıkladı. Teklifin, AKP, CHP ve MHP'nin 489'u bulan toplam sandalye sayısı ile Genel Kurul'da yapılacak oylamada referanduma gerek olmaksızın kabulü mümkün olacak. Ancak partiler anayasa değişikliklerinde grup kararı alamıyor.