Hrant Dink Cinayeti davasında klasörlerinde yer alan bir belge 1997 yılında Hrant Dink’e neden pasaport verilmediği de ortaya koydu.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü yazısında Dink için ‘Ermenilik faaliyetleri çerçevesinde hedeflerimiz arasındadır’ denirken daha sonra İstanbul Ermenileri Patriği seçilecek Mesrop Mutafyan hakkında da ‘Koyu Ermeni milliyetçisi” ifadesi yer alıyor.
Agos gazetesi kurucusu Hrant Dink, uzun yıllar boyunca pasaport alamamıştı. Yaklaşık 25 yıl boyunca pasaport için yaptığı başvurular Emniyet tarafından geri çevrilmişti. Dink’e pasaport verilmemesine neden olan gizli yazı ortaya çıktı. 1997 yılına ait yazıda, Emniyet’in, Hrant Dink’i yakından izleyip raporladığı ve hakkında ‘hedeflerimiz arasındadır’ ifadesini kullandığı ortaya çıktı.
Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili olarak kamu görevlileri hakkında açılan davanın klasörlerinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Pasaport Şubesi’ne gönderdiği yazı da yer alıyor. Yazıda Hrant Dink ve o dönem Patrik Başyardımcılığı görevini yürüten Mesrop Mutafyan hakkında suçlamalar yer alıyor. 1997 yılına ait ‘Gizli’ ibareli yazıda “Fırat Dink isimli şahsın ilimizde Ermenilik faaliyetleri yönelik sürdürülen çalışmalarda hedeflerimiz arasında bulunduğu, ilimizde yayınlanan ve Ermeniler tarafından çıkartılan Agos gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni olduğu ve Ermeni Patrikhanesinde görevli koyu Ermeni milliyetçisi olarak tanınan Patrik Yardımcısı Başepiskopos Mesrop Mutafyan ile çok yakın bir ilişki içinde olduğu şeklinde bilgiler intikal etmiştir” denildi. Yazı 3. Sınıf Emniyet Müdürlerinden birinin imzasını taşıyor.
Mahkeme bu yazıyı arıyordu
Dink cinayetinde kamu görevlileriyle ilgili olarak açılan davada İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi’ne yazı yazarak 1997 yılında İstanbul Pasaport Şubesine Hrant Dink'le ilgili olarak herhangi bir yazı yazılıp yazılmadığının sorulmasına, yazılmış ise bu yazı suretinin mahkemeye gönderilmesini istemişti.