Uludere'de 34 kişinin yaşamını yitirdiği olayda istihbaratın ABD'den geldiği iddialarıyla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Genelkurmay'ın haberi yalanladığını belirterek, 'TSK'ya güvenmek, inanmak lazım' dedi. Abdullah Gül, Wall Street Journal gazetesindeki haberin başka bir tartışma ile ilgili kaygılarla yazıldığını belirtti.
NATO zirvesine katılmak üzere ABD'ye giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hareketinden önce Esenboğa havalimanında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Haber başka bir tartışmayla ilgili
ABD'de yayınlanan Wall Street Journal gazetesinde yer alan haberdeki 'Uludere istihbaratı ABD'den geldi' iddiasının kendisine sorulması üzerine Gül, gazetede çıkan haberin aslında 'insansız hava araçları'yla ilgili başka bir tartışmayla ilgili olduğunu belirtti.
Haberin aslında ABD'de yaşanan 'İnsansız hava uçaklarında silah olmalı mı, bu silahlar başka ülkeler tarafından kullanılmalı mı?' tartışmalarıyla ilgili olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül şöyle konuştu:
'Genelkurmay'ın açıklamasına hepimizin güvenmesi lazım'
“Irak’taki önemli aktörlerle görüşüyoruz. Irak ’ın kendi içinde yaşadığı büyük sorunlar var. Kendi halkı ve komşularıyla barışık bir Irak istiyoruz. İstikrarsızlık bölgemiz için büyük tehdittir. Irak ’taki bugünkü siyasi krizler üzücü. (Uludere istihbaratı ile ilgili iddia üzerine) O gazetede yazı kaygılarla ele alınmış. İnsansız hava araçlarının zaman zaman yanlışlıklar yaptığıyla ilgilidir. Pakistan’da ABD ’nin acı tecrübeleri oldu. Türkiye’yle ilgili geniş bilgi veriyorlar. Kendi milli kaynaklarımıza önce güvenmemiz lazım. Genelkurmay Başkanlığı yazılı açıklama yaptıysa buna hepimizin güvenmesi lazım. Açık bir bildiriyle söylenmişse buna inanmak lazım. Gereksiz polemiğe girmek doğru değil.'
'ABD ’nin imkanlarından da faydalanıyoruz. Orada bir olay var, bir yürüyüş var. Orayı gözleyen herkes o fotoğrafları çekebilir. Önce kendi imkanlarıyla görüntülenmiş, sonra başka yerlerden de bilgi gelmiş olabilir. Türkiye ile Suriye arasında ikili ilişkilerden dolayı bir sorun olsaydı Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın söylemleri olabilirdi. Ancak bu iki ülke arasındaki bir olay değil. Suriye halkı ve yönetimiyle ilgili bir sorundur. Bütün dünyanın meselesidir. Türkiye ’ye yönelik eleştirileri kabul etmek mümkün değildir. Suriye’de akan kan birçok platformda görüşülecektir.”