Cenevre’de bugün başlaması beklenen Suriye barış görüşmelerine kimlerin dahil olacağına dair kriz halen çözülmedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, YPG’yi kast ederek 'Terör örgütleri görüşmelere davet edilemez' dedi.
Ankara'da Avrupa Birliği'nin (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlikten sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn'ı kabul eden Çavuşoğlu, düzenlenen basın toplantısında Cenevre görüşmelerine dair gelen soruları da yanıtladı.
"Rejim ve muhalefet arasındaki müzakerelerin bir an evvel başlamasında fayda var" diyen Çavuşoğlu, Suriye’deki muhalif grupların Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da kendi aralarında anlaşarak bir heyet oluşturduklarını, aralarında YPG'yi görmek istemediklerini savundu.
Çavuşoğlu, "Terör örgütlerinin müzakere heyetinin içinde olmaması gerekiyor... Kontrol ettiği alan bakımından YPG önemliyse DEAŞ da (IŞİD) Suriye'nin yüzde 40’ı kontrol ediyor ama terör örgütü" dedi.
Çavuşoğlu, YPG'nin müzakerelere dahil edilmesi fikrinin, 'barış görüşmelerini sulandırmak isteyen kesimler' tarafından ortaya atıldığını da savundu.
YPG'nin görüşmelere alınması durumunda Türkiye'nin müzakereleri boykot edeceği ifade edilmişti.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, görüşmelere kimin katılacağı konusunda net bir mutabakat sağlanmadan davetiyelerin gönderilmeyeceğini ifade etti ve "24 ila 48 saatlik gecikme, toplantının hiç olmamasından daha iyi" dedi.
Laos ziyareti sırasında konuşan Kerry, Cenevre'den nasıl bir sonuç elde edilebileceği konusunun, Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimi ile muhalif grupların elinde olduğunu da vurguladı. Kerry, "Kalıcı barışın sağlanması konusunda ciddi olmaları gerek. Eğer ciddiyetle yaklaşmazlarsa savaş devam eder" dedi.
BBC Türkçe’nin haberine göre, Reuters haber ajansına bilgi veren üst düzey bir diplomat, Cenevre görüşmelerinin Çarşamba gününden önce başlamasının zor olduğunu ifade etti.
Beşar Esad yönetimi Cenevre toplantılarına hazır olduğunu söylüyor. Ancak muhalif grupların oluşturduğu Yüksek Müzakere Konseyi, masaya oturmadan önce hükümetin 3 temel talebi yerine getirmesini istiyor. Bunlar hava operasyonlarının durdurulması, devam eden kent kuşatmalarının kaldırılması ve tutukluların serbest bırakılması.