Sultanahmet Meydanı'nda bir patlama meydana geldi. Son belirlemelere göre çoğu turist 10 kişi hayatını kaybetti. 15 yaralının ikisinin durumunun ağır olduğu bildiriliyor.
İstanbul Sultanahmet'te patlama meydana geldi. Patlamanın Dikilitaş'ın önünde meydana geldiği bildiriliyor.
Sabah saat 10.20'de meydana gelen patlamanın ardından olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Meydan güvenlik çemberine alındı, yaya girişine kapatıldı.
İstanbul Valiliği yaptığı açıklamada, patlamada 10 kişinin öldüğünü, 15 kişinin yaralandığını açıkladı.
Son belirlemelere göre yaralılar arasında 6 Almanya, 1 Norveç ve 1 Peru vatandaşı var.
Başbakan Yardımcısı: Canlı bomba 1988 doğumlu
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, canlı bombanın 1988 doğumlu olduğunu açıkladı.
Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Sultanahmet'teki saldırıyı bir canlı bombanın gerçekleştirdiği anlaşıldı. Saldırıdan sonra vücudu parçalanan canlı bombaya ait olduğu düşünülen bir bacak parçasından, yüz ve çene kemiklerinden yola çıkılarak, cinsiyetinin erkek olduğu belirlendi.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da patlamayla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Parçalanan cesedin canlı bomba olduğu tespit edildi. Canlı bomba Suriye kökenli. Saldırıda 10 kişi hayatını kaybetti, 2'si ağır 15 kişi yaralandı. Ölenlerin önemli bir kısmı yabancı uyruklu" dedi. Kurtulmuş, canlı bombanın 1988 doğumlu olduğunu da açıkladı
Cumhurbaşkanı: Suriyeli canlı bomba
Cumhurbaşkanı Erdoğan, patlamayla ilgili yaptığı açıklama: "İstanbul'da Sultanahmet Meydan'ında meydana gelen ve Suriye kökenli bir canlı bomba saldırısı olduğu değerlendirilen terör olayını esefle kınadığımı belirtmek istiyorum" dedi.
Reuters'a bilgi veren iki güvenlik yetkilisi, olayın IŞİD tarafından gerçekleştirilme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Bir yetkili, "İnceleme halen sürüyor. Tam olarak kimin yaptığını söylemek için daha fazla bilgiye ihtiyaç var ama şu anda eldeki verilere göre bu saldırıyı IŞİD'in yapmış olma ihtimali yüksek" dedi.
Patlamanın şiddetinin çok fazla olduğu, çevre ilçelerden duyulduğu belirtiliyor.
Cumhuriyet'in haberine göre, patlamada yaralananların Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Patlamanın gerçekleştiği Dikilitaş'ta 1 metre kadar çukur oluştuğu öğrenildi.
Olay yerinde bir başka düzenekli bomba olma ihtimaline karşı olay yeri inceleme ve bomba imha uzmanları çalışmalarını sürdürüyor.
Polisin güvenlik çemberi bölgede 800 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Bu nedenle tramvay hattı da ulaşıma kapatıldı. Tramvay hattı Beyazıt'a kadar sürdürülebiliyor.
Patlamada yaralananlar Haseki ve Samatya Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Haseki'ye götürülen 5 yaralıdan bir kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.
Polis, patlamanın bir canlı bomba tarafından gerçekleştirildiği ihtimali üzerinde duruyor.
Yayın yasağı
Patlamadan yaklaşık bir saat sonra, saat 11.35'te Anadolu Ajansı, patlamaya ilişkin yayın yasağı getirildiğini duyurdu.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş imzasıyla Başbakanlık tarafından hazırlanan yayın yasağı açıklamasında, 'milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde ve kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının muhtemel olduğu durumlarda geçici yayın yasağı getirilebilir" deniyor.
Başbakanlık'ta güvenlik toplantısı
Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında güvenlik toplantısı düzenlenecek.
Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Çankaya Köşkü'nde düzenlenecek toplantıya, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz katılacak.
Toplantıya katılacak bakanlar ile bürokratlar, Çankaya Köşkü'ne gelmeye başladı.
(ayrıntılar gelecek)