Hrant Dink cinayetinde kamu görevlileri hakkında, soruşturma savcısı Gökalp Kökçü tarafından hazırlanan iddianame İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, 'eksiklikler olduğu' gerekçesiyle savcılığa iade edildi.
Başsavcılığın iddianameyi "dosyası ayrılan jandarma görevlileri hakkında yürütülen soruşturmanın sonuçlandırılması ve bazı şüphelilere isnat edilen 'kasten öldürme' suçu ile şahıslar arasında illiyet bağının yeterli düzeyde delillendirilmesi" talebiyle iade ettiği öğrenildi.
İade edilen iddianamede İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’in de aralarında bulunduğu 25 kamu görevlisinin yargılanması isteniyordu.
Dink cinayeti soruşturmasında Savcı Gökalp Kökçü, kamu görevlileriyle ilgili iddianamesini 25 Ekim 2015 tarihinde, İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmekte olan Dink davasıyla birleştirme talebiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına göndermişti.
Hazırlanan iddianame ilk olarak 22 Ekim’de Başsavcılığa gönderilmiş ancak teknik bir düzeltme yapılması için Savcılığa geri gönderilmişti.
Kökçü’nün hazırladığı iddianamede;
Dönemin Trabzon Emniyet İstihbarat Şube Müdürü ve bugün İstihbarat Daire Başkanı olan Engin Dinç, dönemin Trabzon İl Emniyet Müdürü Reşat Altay ve dönemin İstanbul İl Emniyet İstihbarat Müdürü Ahmet İlhan Güler hakkında, tasarlayarak bir kişiyi öldürmeye yardım etmek iddiasıyla, Ceza Kanunu'nun 83. maddesinden dava açılması isteniyor. İddianame kabul edilirse, üç isim 20 yıldan 25 yıla kadar hapis,
dönemin Emniyet İstihbarat Dairesi eski Başkanı Ramazan Akyürek ve C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer hakkında, kasten öldürme iddiasıyla, Ceza Kanunu'nun 82. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ,
Dönemin İstanbul İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ise görevi kötüye kullanma suçundan yargılanmasını istiyordu.
İddianamende, aralarında Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer, Engin Dinç, Ahmet İlhan Güler ve Reşat Altay'ın yanı sıra toplam 25 kamu görevlisinin yargılanması isteniyor.
Hrant Dink cinayeti soruşturmasında kim kimdir?