Diyarbakır'da 200 çocuk sütten zehirlendi

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'okul sütü-akıl küpü' projesi kapsamında okullarda ücretsiz süt dağıtımının ilk gününde Diyarbakır'da yaklaşık 200 çocuk hastanelik oldu. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer yaptığı açıklamada, 'olay zehirlenme vakası değil. İlk tespitlerimize göre çocukların süte karşı hassasiyetinden kaynaklanan bir durum' dedi.

Yurt genelinde bugün başlatılan ‘okul sütü-akıl küpü projesi’ kapsamında Diyarbakır'da en az 3 okulda yaklaşık 200 çocuk zehirlenme şüphesiyle hastanelik oldu. 

Radikal.com.tr’nin Diyarbakır’da zehirlenme yaşanan bir okulun yetkilisinden edindiği bilgiye göre Pazartesi günü okullara teslim edilen sütler bu sabah çocuklara dağıtılmaya başlandı. 

Saat 07:45’te ilköğretim 4 ve 5. sınıf öğrencilerine sütlerin dağıtılmasından yaklaşık yarım saat sonra öğrencilerde zehirlenme belirtilerinin başladığını belirten okul yetkilisi, ilk olarak birkaç çocuğun bayıldığını, ardından öğrencilerde bulantı, kusma ve ateş gibi rahatsızlıkların baş gösterdiğini aktardı. 

Rahatsızlanan öğrencilerini hemen hastaneye kaldırdıklarını belirten yetkili, hastanelerde durumun diğer okullarda da yaşandığını gördüklerini, Merkeze bağlı Hürriyet, Çelebi Eser, Arif Eminoğlu okullarından yaklaşık 200 çocuğun halen Diyarbakır’daki hastanelerde tedavi gördüğünü söyledi.

Ö. Dinçer: 'Çocukların süte karşı hassasiyetinden kaynaklandı' 

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer Okul Sütü Projesi’nde meydana gelen süt zehirlenmeleri ile ilgili bir açıklama yaptı.

Dinçer, sütten kaynaklı bir zehirlenme olmadığınıi olayın çocukların süte karşı hassasiyetinden kaynaklandığını söyledi. Bakan Dinçer, süt dağıtımının devam edeceğini söyledi.

Dinçer, 'Edindiğimiz bilgilere göre olay zehirlenme vakası değil. İlk tespitlerimize göre çocukların süte karşı hassasiyetinden kaynaklanan bir durum' dedi. Bakan Dinçer, yapılacak incelemelerin sonuçların yarın çıkacağını ifade etti. 

Milli Eğitim Bakanı şöyle devam etti:

'İşin en doğrusunu Sağlık Bakanımız size anlatabilir. Bazı çocuklarımız süte karşı hassasiyet taşıyor olabilirler. Şu ana kadar elde ettiğimiz bilgilere göre olay bir zehirlenme vakası değil. Çocuklarımızın bazılarının süt içtikten sonra mide bulantısı şikayeti olunca hastanelerde tetkike alındılar.'

Bütün öğretmenlere süt içmek istemeyen ya da süte karşı hassasiyeti olan çocuklara süt içirilmemesi konusunda bir duyuru yaptıklarını söyleyen Bakan Dinçer, zehirlenen çocuklardan kültür alındığı, sütlerin de incelemeye tabi tutulduğunu ifade etti. 

SAKLAMA SÜRESİ 4 AY

‘Okul sütü-akıl küpü’projesi kapsamında ilköğretim okullarında öğrencilere ‘UHT’ yöntemiyle işlenmiş sütler dağıtılıyor. Bu sütlerin ambalajı açılmadığı sürece oda sıcaklığında 4 aylık ömrü var. Çocuklara sütleri vermeden önce son kullanma tarihlerini kontrol etiklerini belirten okul yetkilisi, sütlerin genelinin son kullanma tarihinin Haziran ve Temmuz olduğunu söyledi.

Öte yandan Edirne, Sivas ve Antalya’da da çok sayıda öğrenci zehirlenme şüphesiyle hastanelere kaldırıldı. Edirne’de 30, Antalya’da ise en az 50 çocuk çeşitli hastanelere kaldırıldı.

Kategoriler

Güncel Türkiye