Yüksek Askeri Şura tamamlandı. Ordunun yeni komuta kademesinin belirlenmesinin yanı sıra, bazı askeri kademelerde terfiler gerçekleşti. 13 faili meçhul cinayetle ilgili olarak 13 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan Tuğgeneral Musa Çitil, tümgeneralliğe yükseltildi. Avukat Eren Keskin, “Terfiye şaşırmadım, Çitil ödüllendirildi” dedi.
Musa Çitil hakkında, Mardin Cumhuriyet Savcılığı tarafından 2012’de iddianame düzenlenmişti. İddianamede, 1992-1994 arasında, Mardin’inin Derik ilçesinde yüzbaşı rütbesiyle ilçe jandarma komutanı olan ve 2013 itibariyle tuğgeneral rütbesi ile Ankara Jandarma Bölge Komutanı olarak görevini sürdüren Musa Çitil, 13 sivil şahsın yargısız infazla öldürmesinden veya kayıp edilmesinden sorumlu tutulmaktaydı.
Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada ise Çitil hakkında 13 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Çitil, tutuksuz yargılandı ve görevinden alınmadı. Mardin’de başlayan dava, Yargıtay kararıyla Çorum’a taşındı. Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 21 Mayıs 2014’te Çitil’in berratine karar verdi.
AİHM’de mahkûm
Musa Çitil’in de aralarında bulunduğu 405 asker hakkında, 2003’te Mardin Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. 405 asker sanık, 1993 Kasım ayında ve 1994’te olmak üzere üç kez gözaltına alınan Ş. E.’ye her bir gözaltı sırasında işkence ve tecavüz etmekten yargılandı. Bu dava da 2005 yılında Çorum’a taşındı ve sanıkların tamamı beraat etti.
Çitil hakkında bir diğer suç duyurusu da 1993 Şubat ayında Derik İlçe Jandarma Karakolu’nda gözaltında tutulan Özgür Gündem gazetesi muhabiri Salih Tekin tarafında,n Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılmıştı. Tekin, işkence gördüğü iddiasıyla savcılığa başvurmuştu. Savcılık, Tekin’in işkence gördüğüne dair doktor raporu olmasına rağmen, delil yetersizliğinden dava açmamıştı. İşkence iddiasıyla savcılığa başvuran Tekin hakkında ise, memura mukavemetten işlem yapılmıştı. İddialar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşındı. 1997’de AİHM, Türkiye’yi AİHS’in 3. ve 13. maddelerini ihlal etmekten suçlu bulmuş ve 25 bin sterlin para cezasına mahkûm etmişti.
Avukat Eren Keskin, Çitil’in terfisine ilişkin Agos’a konuştu. Çitil isminin özellikle bir dönem Mardin’de gözaltına alınan ya da köy baskınlarında, ev baskınlarında, cinsel şiddete maruz kalan kadınların dosyasında olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
“Kadınların çok ayrıntılı olarak Çitil hakkında beyanları vardı. Biz defalarca suç duyurusunda bulunduk. İç hukukta hiç ceza almadı. Sadece AİHM’de, Şükran Aydın davasında mahkûm oldu. O dosyada da Çitil suçlanıyordu. Bugün aldığı terfiye hiç şaşırmadım. Bizim bugüne kadar söylediklerimizin ispatı oldu. Kadına yönelik cinsel şiddet, bir dönem savaş politikası olarak uygulandı ve Çitil de bunun uygulayıcısı olarak ödüllendirildi.”