EZGİ BERK
ster şehirde yaşıyor olsun ister kırda, çocuklar mutlaka bir dönem börtü böceğe merak salıyorlar. Azıcık bir yeşillik görmeye dursunlar, hemen en yakın ağaç dalı veya çalıyla toprak eşelemeler, solucanları incelemeler başlar. Bazen ebeveynlerin çığlıkları bazen de etraftakilerin gözlerini devirmeleriyle zamanla bu merak unutulur gider.
İşte bu merakı ölmeyen çocuklardan biri büyümüş ve ‘Hayvanların Çılgın Hayatı’nı çocuklara anlatmaya karar vermiş. Hem de irili ufaklı, bol ayrıntılı resimlerini de çizmiş üşenmeden. Yazar Marion Montaigne’in hayvanlarla ilişkisini bakın nasıl anlatmış onu tanıyanlar: “Hayvanları çok sever. Hayatını sırasıyla iki köpek, beş kaplumbağa, bir sıçan, yirmi dört tane yavrusu olan beyaz fareler, on iki kanatsız böcek, bir karatavuk, dört solucan, bir sülük ve on beş iribaşla paylaştı. Onları animasyon eğitimi almak için terk etti. Sonra, kendi kendine şöyle dedi: ‘ Küçük hayvanlarla ilgili çok satan bir kitap yapacağım.’ ve ‘Hayvanların Çılgın Hayatı’ serisini çizdi. Marion bugün mümkün olsa memnuniyetle evlenebileceği kedisiyle yaşıyor.”
Bu kadar çok hayvanla birarada yaşamış birinin kitabını bulunca ben de kaçırmadım tabii. Hemen merakla sayfaları karıştırmaya başladım. Dünyanın oluşumundan dinazorlara, oradan da hayvanların yaşantısına geçip bir çırpıda günümüzdeki hallerini gösterdikten sonra dünyanın nüfusu tablosuyla karşılaşıyoruz. Bu tabloya göre dünya üzerinde en çok böcek var! Geri kalan dilimde yumuşaklar ve diğerleri yer alıyor; bu ikisinin arasında incecik iki çizgi kadar da insanlar var ve dünyanın efendisi olduklarını düşünüyorlar!
Karşılıklı her sayfada bir hayvan hakkında çeşitli bilgiler edinerek devam ediyoruz. Beş numaralı dosya konusu köpek balığı. Herkesin adını duyunca korkudan gözlerini kocaman açtığı köpek balığı, tam dört milyon altı yüz bin litre suda bir damla kanın konusunu alabiliyor! Durmadan diş çıkaran köpek balıkları, filmlerde anlatılanların aksine çok duygusalmış. Küçük manyetik alan algılayıcıları sayesinde avını hemen fark eden köpek balıklarının derisi gerçek bir zırh gibiymiş. Burun delikleri de insanlardaki gibi nesef almak için değil koklamak için varmış. Köpek balıkları yüzmeyi bırakırsa solungaçlarına su dolar ve boğulurlarmış. Bu yüzden uyurken bile yüzmeleri gerekiyormuş. Son olarak da karaciğerlerinin çok büyük olduğunu öğreniyoruz. Bu sayede yüzmek istediği derinliği kontrol edebiliyormuş.
‘Hayvanların Çılgın Hayatı’nın içinde kurtçuk, yengeç, denizyıldızı, öküzkakan, güvercin, yer solucanı ve mors gibi daha pek çok hayvan var. Bütün bu çılgın yaşamları öğrenmek için bence yaz, harika bir mevsim!
Hayvanların Çılgın Hayatı
Yazan ve resimleyen: Marion Montaigne
Çeviren: Gökçe Mine Olgun
Desen Yayınları
91 sayfa.