25 Temmuz Basın Bayramı’nda 90’ı aşkın internet sitesinin erişime engellemesi ve Başbakan Yardımcısı ve Geçici Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın Özgür Gündem ve Evrensel gazetelerini hedef göstermesi karşısında gazeteciler, İstanbul Cağaloğlu’ndaki Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) lokalinde bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına gazetelerin yanı sıra TGC, DİSK Basın İş ve TGS yöneticileri de destek verdi.
Sendika.org’un haberine göre, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto’nun açılış konuşmasıyla başlayan basın toplantısında, son dönemde internet sitelerine yönelik engellemeler, iktidar temsilcilerinin gazeteleri tehdit edip hedef göstermesi ve medya üzerinde sansürün hakim kılınması kınandı.
Basın açıklaması Özgür Gündem Gazetesi, Evrensel Gazetesi, Dicle Haber Ajansı, Etkin Haber Ajansı, Jin Haber Ajansı, Sendika.Org imzasıyla yayımlandı.
Açıklamaya Sendika.Org adına Ali Ergin Demirhan, Özgür Gündem gazetesi adına Sedat Yılmaz, Evrensel Gazetesi adına Fatih Polat, DİHA adına Çağdaş Kaplan, ETHA adına Arzu Demir, DİSK Basın-İş Genel Sekreteri Özge Yurttaş ve TGS İstanbul Şube Sekreteri Sevgim Denizaltı katıldı.
Olcayto: Dikensiz gül bahçesi istiyorlar
Açılış konuşmasını yapan Olcayto, “Türkiye’de dikensiz gül bahçesi istiyorlar. Kimse haber almasın, gerçekleri öğrenmesin, hükümet kanadı ne verirse onunla yetinsin düşüncesi hakim. Sistemli bir şekilde yürütülen tek parti, tek tip insan, tek tip gazeteci oluşturma yolunda hızlı adımlarla yürüyen bir geçici hükümet söz konusu. Geçici olmasına rağmen ülkeyi savaşa sürüklüyor. Gazeteci dediğin barışı savunur ama üzücü bir şekilde bir kısım arkadaşımız savaşı savunuyorlar. Halk gerçekleri ne kadar acı olursa olsun öğrenmeli” dedi.
Sansürün kaldırılışının yıldönümünde erişim engeli
AKP iktidarı tarafından engellenen ve tehdit edilen gazete ve siteler adına Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat’ın okuduğu açıklamada, Geçici AKP Hükümetinin gazete, haber ajansları ve haber sitelerine baskı ve sansür uygulayarak halkın haber alma hakkını engellediği vurgulandı.
Polat, Geçici Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın sansürün kaldırılışının 107. yıldönümü olan 24 Temmuz 2015 günü Evrensel ve Özgür Gündem gazetelerini hedef göstermesinin ertesinde 90’ın üzerinde internet sitesine erişimin engellendiğini söyledi.
“Basın kuruluşları tehdit ediliyor”
“Sitelere yönelik engelleme ve sansür kararının, 24 Temmuz’un hemen ertesinde devreye girmiş olması da, bu iktidarın Türkiye’de basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkı karşısındaki tutumunu da bir kez daha açıkça göstermiştir” diyen Polat, söz konusu kararda engellemenin hangi içerikten dolayı ve ne kadar süre ile geçerli olduğuna ilişkin bir bilgi verilmediğine dikkat çekti.
Bu yaşananların açık bir sansür ve içerik paylaşımı engellenen ajanslar için de fiilen kapatma anlamına geldiğini belirten Polat, basın kuruluşlarının mail ve telefon yoluyla tehdit edildiğini, bu tehditlerin fiziki saldırıya dönüşmesi durumunda sorumlunun hükümet olacağını vurguladı.
Basın örgütlerini ve okurları dayanışmaya çağıran Polat açıklamasını “Bizler tüm baskı ve engellemelere karşı halkın haber alma hakkını savunarak yayınlarımızı sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz” sözleriyle bitirdi.
Denizatlı: Savaş politikalarına karşı susması gerekenler onlar
Basın açıklamasının ardından TGS İstanbul Şube Sekreteri Sevgim Denizaltı, iktidarın ülkeyi savaşa sürüklediğini belirterek şunları söyledi: “Baskıyla, sansürle, tehditle, tutuklamalarla, davalarla gazetecileri susturamadılar bugüne kadar bundan sonra da susturamayacaklar. Savaş istemiyoruz ve savaş politikalarına karşı susması gereken onlar diyoruz. Biz gerçeklerin peşindeyiz ve gerçekleri yazmaya da devam edeceğiz.”
DİSK Basın İş Genel Sekreteri Özge Yurttaş da basına yönelik saldırıların ve sansürün savaş konseptinin bir parçası olduğunu belirtti: “Sansüre karşı mücadele barış mücadelesinin önemli bir unsurudur. Çünkü susturulan, kapatılan gazetelerim halkın barış talebini anlattığına inanıyoruz. O yüzden bugün sadece halkın haber alma hakkı için değil, gerçekleri anlatmak ve mesleğimizin gereklerini yerine getirmek için değil aynı zamanda barış mücadelesini gerçekleştirmek için de sansüre karşı mücadele edilmesi gerektiğini söylüyoruz.”
Basında sansürün kaldırılmasının yıldönümü olan 24 Temmuz 2015’te Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Özgür Gündem ve Evrensel gazetelerini “suç makinesi” ifadeleriyle hedef göstermişti. Ardından T.C. Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü’nün isteği, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından alınan ve Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi tarafından onaylanan kararla, Dicle Haber Ajansı (DİHA), Etkin Haber Ajansı (ETHA), Özgür Gündem Gazetesi, Sendika.Org başta olmak üzere 90’ın üzerinde internet sitesine erişim engellenmişti.