Patrik XIX. Nerses Bedros’un, 25 Haziran’da geçirdiği ani bir kalp krizi sonucunda hayatını kaybetmesiyle boşalan Patriklik makamı için Episkoposlar Sinodu seçimini yaptı ve yeni patrik görevine başladı.
Lübnan’daki Bzommar’da 14-24 Temmuz tarihleri arasında yapılan Ermeni Katolik Kilisesi Episkoposlar Kurulu toplantısında, yeni Kilikya Ermeni Katolik Patriği olarak Ekselans Monsenyör Krikor Bedros Ğabroyan seçildi. Yeni patrik, bundan önce Fransa’daki Katolik Ermenilerin dinî Önderi olarak görev yapıyordu. Patrik Ğabroyan, XX. Krikor Bedros ismini kullanacak.
Patrik XX. Krikor Bedros, 15 Kasım 1934’te Halep’te doğdu. Bzommar’da bulunan ilahiyat okuluna genç yaşta kabul edildi. Ardından Lübnan’ın Cünye şehrinde Maristi Pederleri Koleji’nde okudu ve Roma’da bulunan Pontificia Università Gregoriana’da pederliğe hazırlandı. 28 Mart 1959’da Bzommar Patrikhane Teoloji Enstitüsü’nde peder olarak takdis edildi. 3 Ocak 1977’de, Fransa’da yaşayan tüm Ermeni Katoliklerin Apostolik Yöneticisi olarak atandı ve aynı yıl 13 Şubat’ta Patrik XVII. Hımayag Bedros Gedigyan tarafından episkoposluğa yükseltildi.
30 Haziran 1986’da Fransa’daki Katolik Ermeni Kilisesi yeni bir yapılanmaya gitti ve Ğabroyan’ın görev yaptığı Sainte Croix de Paris Kilisesi, Fransa Ermeni Katolik Ekzarhlığı’na (önderlik) yükseltildi. Bu yapılanmanın ardından, Episkopos Ğabroyan, Fransa’daki Ermeni Katoliklerin dinî önderi olarak yeni makamında görevine devam etti. 2 Şubat 2013’te emekli olan ancak dinî önderlik görevini sürdüren Ğabroyan,. Bu yıl 24 Temmuz’da yapılan seçimle Ermeni Katolik Kilisesi Patriği seçilerek XX. Krikor Bedros ismini aldı ve 25 Temmuz’da Papa I. Fransua tarafından onaylanarak görevine başladı.
Ortadoğu Hıristiyanlarının zor dönemi
Papa I. Fransua, yeni patriği onayladığı mektubunda, Ğabroyan’ın Ortadoğu Hıristiyanlarının zor günler yaşadığı bir dönemde göreve başladığına dikkat çekti. Dua ve takdislerini ileten Papa, mektubunda şu ifadelere yer verdi: “Kilikya Ermenileri Patrikliği makamına seçilmiş olmanız benim için derin bir sevinç sebebidir. Bu seçim sonucunda kiliseler arası birlik istemek amacıyla gönderdiğiniz mektup için teşekkür ederim. Patrikhanenizin tüm inananlarıyla birleşiyorum ve kardeşlik duyguları içinde, kalbi mutluluğumu ifade ediyorum. Yeni görevinizde iyi meyve ve ilahi armağanlardan bolca almanız için dua ediyorum. Rab iyi olan neyse onu versin ve toprağımızdan meyve fışkırsın (Mez. 85,13)
Kadasetli Patriğin seçimi Kilisenizin birçok zorlukla ve yeni mücadelelerle karşılaştığı bir zamanda vuku buldu. Özellikle Ortadoğu’da Ermeni Katolikler ve inananların bir kısmı bu durumdadır. Bu yüzden, Dirilmiş Mesih’in iman ışığıyla aydınlanan dünyaya bakışımız umut ve merhamet doludur, çünkü İsa’nın çarmıhı hayat veren ışıktır. Kadasetli Patriğin, Sinod’daki saygıdeğer pederlerin birliği ve Kutsal Ruh’un yardımıyla, İncil’e dayalı bir hikmetle ‘Baba ve Önder’ olacağına, kendisine emanet edilen Allah halkı için İyi Çoban olacağına inancım tamdır. Çok sayıdaki Ermeni şehit ve Aziz Narekli Krikor sizin için şefaat edeceklerdir. Kadasetli Patrik; Kilise geleneğine ve yürürlükteki yasalara uygun olarak, bahsedilen kiliseler arası birlik çerçevesinde, patrikliğinizi büyük memnuniyetle onaylıyorum.”