Ünlü çevirmen, yazar ve müzisyen Panayot Abacı, 27 Temmuz’da, uzun süredir tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Abacı’nın cenazesi, 29 Temmuz Çarşamba günü Arnavutköy Aya Strati Taksiarhi Rum Ortodoks Kilisesi’nden kaldırıldı ve Arnavutköy Rum Mezarlığı’nda defnedildi.
23 Aralık 1923’te Galata’da doğan Abacı, Zoğrafyon Rum Lisesi’nin ardından, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü ve İstanbul Konservatuvarı Viyola Bölümü’nü bitirdi. 20 yıl boyunca, önce İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nda, sonra da Devlet Opera ve Balesi’nde viyola çaldı ve viyola grubunun şefliğini üstlendi. Abacı, müzisyenliğinin yanı sıra, ömrünün önemli bir kısmında yayıncılık, çevirmenlik ve yazarlık yaptı. 1954 yılında Rumca edebiyat dergisi Pirsus’u çıkarmaya başlayarak atıldığı yayıncılık hayatını, 1961’den bugüne kadar yaşatmayı başardığı, Türkiye’nin tek Klasik Batı Müziği dergisi ‘Orkestra’yla sürdürdü.
Aynı zamanda iyi bir çevirmen olan Panayot Abacı, Türkçeden Yunancaya ve Yunancadan Türkçeye 50’den fazla eser tercüme etti. Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Sabahattin Ali, Orhan Pamuk ve Rıfat Ilgaz gibi önemli yazarların eserlerini Yunancaya çeviren Abacı, bu çevirileriyle çeşitli ödüller kazanırken, Nikiforos Vrettakos, Dido Sotiriu, Yakovos Kambanellis, Dimitri Psathas, Grigorios Ksenopulos ve Andonis Samarakis gibi yazarların eserlerini de Türkçeye kazandırdı.
Bir dönem İstanbul Filarmoni Derneği’nin başkanlığını da yapan Abacı, yönetmenliğini Atilla Tokatlı’nın yaptığı, başrollerinde Neriman Köksal, Ulvi Uraz ve Kenan Pars’ın yer aldığı, 1964 tarihli ‘Gel Buluşalım’ filminde yapımcı olarak yer aldı.