Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi’nde Ermeni Soykırımı’ndan kurtulanlara ait ender bulunabilecek görüntüler ortaya çıkarıldı. Sessiz film, İtalya’nın Bologna şehrinde bu yıl 29'uncusu düzenlenen ‘Cinema Ritrovato’ (Yeniden Keşfedilmiş Filmler) festivalinde gösterilecek.
Ölüm yolculuğundan kaçmayı başarabilenler ve yetimler kayıklara Türkiye’den uzaklaşırken bu hareketli görüntülerde izlenebiliyor.
Bugüne kadar Soykırım yıllarına ait sadece fotoğraf görüntülerinin varlığı bilindiği için söz konusu hareketli görüntülerin son derece kıymetli olduğu belirtiliyor. Amerikan Kongre Kütüphanesi’nde ortaya çıkarılan film, Soykırım yıllarından geriye kalan en önemli görsel malzeme olarak gösteriliyor.
Uzmanlar tarafından koruma altına alınan ve modern teknolojilerle tekrar kayda geçirilen film, İtalya’nın Bologna şehrinde bu yıl 29'uncusu düzenlenen ‘Cinema Ritrovato’ (Yeniden Keşfedilmiş Filmler) festivalinde gösterilecek.
Aynı zamanda filmin ortaya çıkarılmasında pay sahibi olan ve festivalin küratörlerinden birisi olan Mariann Lewinsky, Fıransız haber ajansı AFP’de yer alan habere göre görüntülerin 1923 yılında Türkiye’de çekildiğini ifade etti. Lewinsky sessiz filmle ilgili şu ayrıntıları aktardı: “Filmde İstanbul’un tanınmış mekânlarının görüntülendiğini fark ettim. Orası İstanbul ve görüntülenen bina da savaştan sonra İngilizlerin, Ermeni yetimleri farklı ülkelere göndermeden önce topladığı ve bakımını üstlendiği yetimhaneydi."
“Bu belgeseli sergilemek minnet borcu”
Amerikan Kongre Kütüphanesi’nin tarihi koleksiyonların saklandığı Oregon’daki merkezinde filmin mucize eseri bulunduğunu belirten Lewinsky, görüntüleri kimin kaydettiğinin henüz belli olmadığını söyledi. Mariann Lewinsky: “Tarihi gerçeklikleri ortaya koyan bu görsel malzemeyi festivalde sergilemek, bizim için bir minnet borcu. İstanbul Film Festivali yetkilileriyle de görüşmeler yapıyoruz. Açık fikirli insanlarla karşı karşıya olduğumuz için filmin İstanbul’da da gösterilebileceğine inanıyorum” dedi.
Film, Bologna’daki festivalin Ermeni Soykırımı’nın 100. Yılı’na adanmış bölümünde gösterilecek. Bu bölümdeki filmler arasında; ilk Ermeni sinema filmi olarak gösterilen Hamo Beknazarian’ın 1925 yapımı ‘Namus’ adlı filmi, Sergei Paradjanov’un 1969 yapımı ‘Sayat Nova’ (Narın renkleri) adlı filmi, Henrik Malyan’ın Soykırım’dan konu aldığı 1980 yapımı ‘Naapet’ adlı filmi yer alıyor. Bir diğer dikkat çekici belgesel ise Fransız Ordusu tarafından kaydedilen Ermeni mültecilerin Mısır’daki Port Said limanındaki görüntülerin yer aldığı beş dakikalık film olacak.
Festivalin bu bölümündeki en önemli film 'Ermenistan, İnsanlığın Beşiği' (Armenia, Cradle of Humanity). Filmde Türkiye'de çekilmiş dört dakikalık görüntü kıyımdan kurtulanları içeriyor. Film bu niteliğiyle dünyada bir ilk.