Rusya devlet televizyonu Birinci Kanal’a konuşan Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, Ermenistan-Türkiye ilişkileri hakkında açıklamalarda bulundu.
Türkiye'nin mevcut yönetimini bu konuda suçlamadıklarını belirten Sarkisyan ”Türkiye’nin bugünkü iktidarlarının Ermeni Soykırımı'nda suçlu olduğunu düşünmüyoruz, fakat onlar Soykırımı inkar edip, bunu yapanların suç ortağı oluyorlar. Ankara'yı sırtındaki bu yükten kurtulmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“Erdoğan’ın Yerevan’a gelmesi imkansız değildi”
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı 24 Nisan'da Yerevan'a Soykırımı birlikte anmak için davet ettiğini söyleyen Sarkisyan, "Erdoğan gelseydi birlikte Ermeni Soykırımı kurbanlarını anacaktık ve birlikte, gelecekte böyle suçların tekrarlanmaması için çaba gösterebilecektik. Gelecek Soykırımları önlemek için en iyi yol geçmişteki soykırımları cezalandırmaktır. Erdoğan’ın gelmesi imkansız değildi, çünkü daha önce de Türkiye’nin eski Cumhurbaşkanını futbol maçını izlemek için Yerevan'a davet ettim ve o geldi. Tabii ki futbol maçı ve 24 Nisan farklı şeyler, ama yine de davet etmeye karar verdim” dedi.
Pozner'in “Davetinize cevap geldi mi?” sorusuna ise Ermenistan Devlet Başkanı “Geldi, ama öyle bir cevaptı ki olmasaydı daha iyi olurdu” şeklinde cevap verdi.
Pozner'in Türkiye Cumhurbaşkanı gelseydi ise, Ermenistan halkının ona nasıl davranacağını sorduğunda Sarkisyan ''Eminim ki büyük bir saygıyla davranacaktı” diye cevapladı.
ABD Başkanı Barack Obama’nın 24 Nisan açıklamasını eleştiren Sarkisyan, ”Obama senatörken Soykırım diyor, seçim kampanyası sırasında da Soykırım sözünü kullanmayanları kınıyordu. Şimdi ise kendisi kullanmıyor. İsrail ve Amerika gibi ülkeler için kendi çıkarları, insani değerlerden önemlidir” dedi.
"Protokolleri çekmek hukuki değil siyasi adım"
Sunucunun ''Türkiye'nın Ermeni Soykırımını tanımadığı sebebi tazminat sorusu olabilir mi?'' sorusuna Serj Sarkisyan şunları söyledi: ''Biz Soykırımın tanınmasını talep ediyoruz. Bundan sonra ise ne olacak, bu görüşmeler konusu. Ben Gül'e de önkoşulsuz olarak sınırları demiştim. Protokolleri parlamentodan geri çekmemiz hukuki bir adım değildi, bu siyasi bir adımdı. Anayasamıza göre hukuki adım protokollerden imzayı geri çekmektir. Demek ki Türkiye parlamentosu bu protokolleri onaylasa, biz de onaylayacağız, ancak Türkiye'nin yakın zamanda bunu yapacağını düşünmüyorum.”