Oynadığı takımlarda orta sahanın merkezinde mücadeleci ve sert futboluyla dikkat çeken bir oyuncu olan İranlı Ermeni futbolcu Andranik Teymourian, sahada çaresizce çırpınan bir kelebeği incitmeden alanın dışına çıkaracak kadar ince ruhlu bir yapıya sahip.
Bu olayın yaşandığı aynı mücadelede maçı kazandıran golü de kaydeden Teymourian bu hareketiyle futbol dünyasında kendisinden bahsettirmişti. Yardımsever kişiliğiyle tanınan oyuncu, oynadığı takımlarda takım arkadaşlarının saygısını kazanmayı başarıyor. Aylık online futbol dergisi ‘Hayatım Futbol’un Nisan sayısında Serkan Akkoyun imzasıyla Teymourian hakkında ‘Müslüman ülkenin Hıristiyan kaptanı’ başlıklı bir yazı yayımlandı. Akkoyun yazıda, İran’ın, Devlet Başkanı Ruhani sonrası ülkede futbol yaşanan değişiminden bahsediliyor. İran futbolunun geçmişine değinen Akkoyun’un asıl üzerinde durduğu konu ise şu anki İran A Milli Takım’ın kaptanlığını üstlenen İranlı Ermeni futbolcu Andranik Teymourian, nam-ı diğer Ando.
Yazının bir bölümünde, şu ifadelere yer veriliyor: “İran Milli Takımı’nın 2015 Nisan ayında belirlenen birinci kaptanı, 6 Mart 1983 yılında İran’ın Tahran kentinde dünyaya gelen Andranik Timotian-Samarani, yani dünya futbolunda bilinen adıyla Ando Teymourian. Teymourian, İran topraklarında Ermeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Futbola da İran Ermeni toplumunun futbol takımı Ararat Tahran’da başladı. Daha sonra Esteghlal’e geçti ve Oghab’la ise profesyonel oldu. Kariyerini 2006-2010 yılları arasında İngiltere’de geçirdi. Bolton ve Fulham formaları giydi. Ali Daei, Mehdi Mahdavikia gibi isimlerin ardından İran futbolunun en kariyerlileri isimlerinden birisi... İran Milli Takımı’nın kaptanı bugün 32 yaşında ve tüm bu bilgiler size bir şey ifade etmediyse İslam devrimi sonrası İran futbolunda, milli takımın birinci kaptanı olan ilk Hristiyan olduğunu söylememiz yeterli gelebilir. İslam Cumhuriyeti’nin, Hıristiyan kaptanı!”
Tecrübeli futbolcu, İran A Milli Takımı’nda oynamanın kendisi için önemini ise şu sözlerle anlatıyor: “Evet, Ermeni kökenlerim var ancak İran’da doğdum ve İran pasaportuna sahibim. Ermenistan benim tarihimin bir parçası. İran’da Ermeni toplumuna yardımlarda bulunuyorum. Milli takımda oynamaktan ise gurur duyuyorum.”
‘İncilimi okuyorum ve Müslümanlara saygı besliyorum’
Teymourian, tamamı Müslüman olan bir takıma kaptanlık yapmanın kendisi açısından normal bir şey olduğunu söylüyor. Ona göre kaptan olmasının ya da olmamasının bir önemli yok. Amacı sadece işini iyi yapmak. Ancak İslam Cumhuriyeti’nin milli takımına kaptanlık yapacak ismin bir Hristiyan olmasının öneminin tabii ki o da farkında: “İran’la ilgili bilinen şeylerin çoğu yanlış. İran’da tüm dinlere saygı vardır. Ben inançlı bir Hıristiyan’ım. İncilimi okuyorum ve Müslümanlara saygı besliyorum. Bu da çok ilginç bir şey değil.”
Andranik Eskandarian’ın hikâyesi
Serkan Akkoyun’un yazısı, İran’da daha önce milli takıma çağırılan Andranik Eskandarian’ın hikâyesiyle son buluyor: “Teymourian aynı zamanda İslam Devrimi sonrası milli takıma seçilen ilk Hristiyan futbolcu olarak da tarihte yer alıyor. Yine kendisi gibi Ermeni toplumundan aynı zamanda adaşı olan Andranik Eskandarian, 1978’de milli olmuş ancak devrim sonrası ülkeden ayrılmak zorunda kalarak hâlâ yaşadığı Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmişti. Eskandarian, 1978-1984 arasını New York Cosmos’ta geçirmiş, Almanların efsane ismi Franz Beckenbauer’le birlikte takımın defans hattını oluşturmuştu. O takımın kalecisi ise Yasin Özdenak’tı. İşte Teymourian, 1978’den sonra 2005’te İran Milli Takımı’na seçilerek 27 yıl sonra milli formayı giyen ilk Hristiyan oyuncu oldu. İran’da işler değişiyor. Hem siyaset, hem kültür, hem de spor bundan payını alıyor. Milli takımın kaptanı artık bir Ortodoks Hristiyan ve kadınların, erkeklerin maçlarını izlemesine kısmen de olsa izin çıktı. Önümüzdeki günler ne getirecek bilinmez ancak Teymourian’ın kaptanlığı sürecince vereceği mesajlar büyük önem taşıyor. Yaşayalım görelim…”