İtalya'nın kuzeyindeki Lombardiya bölge meclisinin geçen ocak ayında kabul ettiği, 'cami karşıtı yasa' olarak anılan düzenlemeye, merkezi hükümet ve Katolik Kilisesi'nden tepki geldi. Düzenleme Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor.
Aşırı sağcı Kuzey Ligi partisinin girişimiyle 27 Ocak'ta Lombardiya meclisine getirilen yasa 43 kabul, 27 ret oyuyla kabul edilmişti.
Söz konusu yasayla cami inşası doğrudan yasaklanmazken, çeşitli bürokratik engeller getiriliyor. Örneğin ibadethanelerin boyutlarının ve mimari yapısının Lombardiya bölgesindeki yapılarla uyumlu olması şartı getiriliyor. Bu maddenin, minare yapımının önlenmesi amacıyla hazırlandığı yorumları yapılıyor.
Belediyelere yeni ibadethane inşasını referanduma götürme yetkisi de veriliyor.
Ülkedeki Müslümanların ve insan hakları savunucularının ayrımcı ve dini özgürlükleri kısıtlayıcı bulduğu yasa, Lombardiya bölge meclisi tarafından kabul edilmesinden yaklaşık 1.5 ay sonra hükümetin de tepkisiyle karşılaştı.
Merkez-soldaki Demokratik Parti'den Başbakan Matteo Renzi'nin hükümeti, yasanın anayasaya uygun olup olmadığının incelenmesi amacıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurma kararı aldı.
Anayasa Mahkemesi'nin yasanın inanç özgürlüğü ilkesini ihlal edip etmediğine, yerel yönetimin yetkisini aşıp aşmadığına karar vermesi bekleniyor.
'İsterlerse kiliselerimizde dua etsinler'
Lombardiya bölgesinin başkenti olan Milano kentinin başepiskoposu Angelo Scola da bölgedeki kiliselerin kapısının Müslümanlara açık olduğunu söyledi.
Başpiskopos, "İsterlerse bölgelerindeki kiliselerde dua edebilirler, bence bunda bir sorun yok. Biz dinler arası diyaloğa inanıyoruz" dedi.
İtalya'da devlet tarafından resmi olarak tanınmayan en büyük azınlık dini İslam olduğu için yasa medyada ve siyasetçiler tarafından "cami karşıtı yasa" olarak anılıyor. İtalya'da yaşayan Müslüman sayısı kesin olarak bilinmese de 1 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor.