Greenpeace'in yaptığı bir ankete göre zeytinlik bölgelere sanayi tesisi yapılmaması gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 83. Mecliste bekleyen zeytin tasarısına desteğin oranı ise yüzde 18'de kalıyor.
Hükümetin TBMM’ye sunduğu ve zeytin alanlarını imara açacak yasa tasarısı komisyonda beklerken, Greenpeace konuyla ilgili hazırladığı anketin sonuçlarını açıkladı.
7 bölgedeki 41 ilde 1.086 kişiyle yapılan görüşmelerden hazırlanan ankete göre zeytinliklerin olduğu bölgelerde sanayi tesislerinin yapılmaması gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 83.
Katılımcıların yüzde 79’u zeytinlik alanlarda kömürlü termik santral kurulmasına karşı olduğunu ifade ederken, yeni zeytin yasasını destekleyenlerin oranı yüzde 18'de kaldı.
Katılımcıların siyasi görüşünün de sorulduğu anket sonuçlarına göre, hangi partiye oy verdiğinden bağımsız olarak katılımcıların çoğunluğu zeytin alanlarını imara açılmasına karşı çıkıyor.
Zeytinliklerden sanayi tesislerinin açılması karşı hazırlanan bir kampanyaya imzayla katılım oranı yüzde 80’e çıkarken, kampanyayı aktif olarak destekleyeceklerini belirtenlerin oranı yüzde 9’da kalıyor.
Yırca'dan sonra tepki artmıştı
Zeytinlikleri koruma altına alan yasa değişikliğinin 1995 yılında yürürlüğe girmesiyle zeytinliklerin 3 km yakınına çevreyi kirleten tesislerin yapımı yasaklandı. Greenpeace’in verdiği rakamlara göre 87.581.000 olan zeytin ağacı sayısı 2014 itibariyle yüzde 93 oranında artarak 168.997.000 seviyesine ulaşmıştı. TBMM’de görüşülmekte olan tasarı yürürlüğe girerse başta kömür santralları olmak üzere sanayi tesislerinin zeytinlik alanlara yapılmasının önü açılacak.
Zeytin tasarısı, özellikle Soma Yırca’daki zeytinlik katliamıyla gündeme gelmiş; Kasım ayında bölgeye termik santral kurmak isteyen Kolin şirketler grubu, 6 bin 666 zeytin ağacını bir gecede kestikten sonra kamuyounda büyük tepkiye neden olmuştu.
Greenpeace’in zeytin tasarısına karşı yürüttüğü kampanyayla ilgili bilgi almak için tıklayınız .