HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş çözüm sürecinde hükümetin 10 maddelik ev ödevini yapmadığı açıklamasının ardından dün bir televizyon programında söz konusu 10 maddeyi açıkladı. Maddeler, demokratik siyasete ve çözüm sürecine dair düzenlemeler sunuyor.
Selahattin Demirtaş, dün (25 Şubat) CNN Turk televizyonunda gazeteci Ahmet Hakan'a çözüm süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Hükümetin, PKK'nin silah bırakması konusunda Öcalan'ın açıklama yaptığını iddia ederek süreci HDP'nin tıkadığını savunmasına tepki gösteren Demirtaş, hükümetin silah bırakma açıklaması için yapması gereken sorumlulukları yerine getirmediğini vurguladı.
Demirtaş şöyle konuştu:
"Öcalan, temel ilkeleri müzakere edelim, silah bırakma çağrısı yapacağım diyor. PKK da silah bırakmam diyor, bırakacağım diyor; ama sürecin başındaki müzakereyi hatırlatıyor. Hükümet, şu aşamada, deniliyor ki, "Öcalan silah bırakma çağrısı yaptı, HDP açıklamıyor." Böyle bir şey olabilir mi? Hükümetin HDP'yi suçlayan dili terk etmesi lazım. Bizler görevimizi yapıyoruz. Süreçte çok dürüst davranıyoruz. Tarafları manipüle etmiyoruz, herkesin içi rahat olsun. Biz barışı hasretle, özlemle istiyoruz."
17 Şubat'ta mecliste gazetecilere "hükümetin 10 maddelik ev ödevi var. Hükümet bu 10 madde yokmuş gibi davranıyor" açıklamasını yapan Demirtaş, televizyon programında bu 10 maddeyi açıkladı.
10 madde şöyle
1 - Demokratik siyasetinin içeriği tartışılmalı.
2 - Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarını tartışmalıyız.
3 - Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri.
4 - Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına ilişkin başlıklar.
5 - Çözüm sürecinin sosyo ekonomik boyutları.
6 - Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı.
7 - Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal güvenceleri neler olabilir?
8 - Kimlik tanımı, kavramına ilişkin eşit mekanizmaların geliştirilmesi.
9 - Demokratik cumhuriyet, ortak vatan, milletin demokratik ölçülerle tanımlanması.
10 - Bütün bu demokratik hamleleri içselleştirmeye yarayan yeni anayasa.