Güney Kıbrıs’a yaptığı ziyaretinde Kuzey Kıbrıs’tan sivil toplum örgütü temsilcileriyle de görüşen Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’ın ziyaretinin ayrıntılarını Rana Şenol Agos’a yazdı.
Yunanistan’ın yeni Başbakanı Alexis Tsipras ilk resmi yurtdışı ziyaretini 2 Şubat’ta Kıbrıs Rum Kesimi’ne yaptı. Ziyaret kapsamında Türk Kesimi’nden sivil toplum örgütü liderleriyle de görüşen Tsipras Kıbrıslı Türklerle doğrudan temas kuran ilk Yunan Başbakan oldu.
Alexis Tsipras Rum Başkanlık Sarayındaki görüşmelerin ardından akşam saatlerinde Güney Lefkoşa’daki Hilton Oteli’nde iki toplumlu sivil toplum örgütleriyle bir araya geldi. Toplantıya Federal Kıbrıs İnisiyatifi, Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği, Mağusa İnisiyatifi, Kayıp Yakınları Derneği ve Toplumsal Cinsiyet Danışma Kurulu temsilcileri katıldı.
Federal Kıbrıs İnisiyatif’ten Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek “ilk buluşmanın” sembolik değerinin çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Tsipras Kıbrıs’ta ortak geleceği kurmak için Türkiye ile birlikte hareket etmek istediğini söyledi. Sivil toplum örgütleri olarak Tsipras’ın desteğini istedik, o da ‘elinden geleni yapacağı’ cevabını verdi” dedi.
‘Kıbrıs’ta çözüm ancak sivil toplum çabasıyla gelişebilir’
Katılımcılardan Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği Eşbaşkanı Meltem Onurkan Samani de toplantının genel anlamda olumlu geçtiğini ifade etti. “Tabandan yükselen bir hareket olarak iktidara geldi, o nedenle siyasi liderler yerine sivil toplum temsilcilerini dinlemeyi tercih ettiğini düşünüyorum” diyerek görüşmeyi şöyle değerlendirdi:
“Söze, federal çözüm ve birleşik Kıbrıs istediğini söyleyerek başladı. Kıbrıs’taki çözüm ve barış sürecinde iki toplumlu sivil toplum örgütlerinin çabalarını önemsediğini, Kıbrıs’a sağlıklı bir çözümün ancak sivil toplumun çabalarıyla getirilebileceğini dile getirdi. Kendi örgütüm adına yıllardır geçmişle yüzleşme, barış kültürü ve federal kültür yaratma çabası içinde olduğumuzu ilettim. Alternatif oluşturabilecek, başka yerden bakan bir Başbakan olarak kendisinden beklentilerimizin çok yüksek olduğunu ifade ettim. Hepimiz, çatışma kültürü yerine uzlaşma kültürü yaratmanın önemli olduğunu söyledik; bu konuda yakın temas ve destek beklediğimizi ifade ettik. Dahil olmak ve katkı koymak istediğini söyledi. Tabii ülkesindeki ekonomik sorunlar varken, Kıbrıs ne denli önceliği olabilir, bu da ayrı konu. Ama bizden görüşme talep etmiş olması bile Kıbrıs sorununa dair iyi niyetli ve adil yaklaşımının bir göstergesi.”
Kıbrıs Rum yönetiminde sağcı lider Nikos Anastasiadis’in iktidarda olması nedeniyle Kıbrıs programı kapsamında EOKA mezarlarını da ziyaret eden Tsipras, Meltem Samani’ye göre milliyetçi değil, gerçekten alternatif, cesur kararlar alacağı belli bir lider. Samani’nin yorumuna göre Tsipras, İngiliz sömürge yönetiminde öldürülmüş EOKA’cıların mezarlarını da, “Türklere karşı değil, sömürgeciliğe ve emperyalizme karşı mücadele vermiş şehitler olarak ziyaret etti.”
Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’ın iki toplumlu proje temsilcileriyle yaptığı görüşmeye Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias da katıldı, fakat katılımcılardan alınan bilgiye göre toplantı boyunca hiç konuşmadı, sadece konuşulanları dinledi. Toplantı yaklaşık yarım saat sürdü.
2003 yılında adayı ziyaret eden dönemin Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, KKTC’li siyasi parti başkanları ile görüşmüştü.