"Zamanaşımına karşı adalet istiyoruz"

Cumartesi Anneleri, zamanaşımı uygulamasına karşı 'adalet istiyoruz' kampanyası düzenleyecek. Kampanya yarın düzenlenecek basın toplantısıyla başlıyor.

 27 Mayıs 1995’ten bu yana her cumartesi saat 12.00’de Galatasaray Meydanı’nda oturan Cumartesi Anneleri, zaman aşımı uygulamasını aşmak için “adalet istiyoruz” kampanyası düzenleyecek. Cumartesi Anneleri kampanya ile ilgili yarın saat 13.00’de Cezayir toplantı salonunda basın toplantısı düzenleyecek. 

Aileler adına Asiye Karakoç, Elmas Eren, Emine Ocak, Filiz Ali, Hanife Yıldız, Hediye Coşkun, Zeycan Yedigöl, Zübeyde Tepe ve İnsan Hakları Derneği (İHD) açıklama yaptı.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Uluslararası hukuka göre devletler, uluslararası hukuka aykırı suçları soruşturmak, failleri yargılamak ve suçlu bulundukları takdirde usulüne uygun bir biçimde cezalandırmakla yükümlüdür

Türkiye’de güvenlik güçleri, işledikleri insan hakları ihlalleri nedeniyle hesap sorulamaz yargılanamaz, cezalandırılamaz konumdadır. Bu durum ihlallerin, sistematik olarak tekrarlanmasına neden olmaktadır. 

Cezasızlığı besleyen zaman aşımı uygulaması nedeniyle insanlık suçlarında evrensel hukuka aykırı bir biçimde kovuşturmaya yer olmadığı kararları verilmektedir. 

Acilen bir düzenleme yapılmazsa, binlerce dosya gibi zorla kaybetme dosyaları da zaman aşımı gerekçesiyle yakın zamanda kapanacak ve bu suçların failleri, hesap vermekten kurtulmuş olacaklar.

Türkiye’nin insanlık suçluları için bir cennet, bu suçun mağdurları için cehenneme dönüşmesine izin vermeyelim!

Adalete ulaşmamızın önündeki en büyük engel olan cezasızlık geleneğini aşmak için yürüteceğimiz kampanyayı duyurmak, taleplerimizi ve çözüm önerilerimizi kamuoyu ile paylaşamak için yapacağımız basın toplantımıza katılımınızı dileriz.”

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları