Beş yıl sürecek dünya turu

Maral Ceranoğlu ile Uğur Yavaş, bir yıldır içinde yaşadıkları tekneleri Blue Belle ile dünya turuna hazırlanıyorlar. Ceranoğlu, beş yıl sürecek seyahat için Kaş’tan demir alacaklarını; Atlantik Okyanusu’nu geçip Brezilya’ya, oradan Antarktika’ya, sonra da Şili’den başlayıp kuzeye doğru yelken açacaklarını anlatıyor. Maral ve Uğur, yaptıkları dünya turunun planını anlatmak için ‘cahilcesareti.org’ adlı bir de site kurdular.

EMRE ERTANİ

emreertani@agos.com.tr

Dünyayı gezme fikri, birçok insanın hayallerini süsler. Başka ülkeleri gezme, yeni insanlar tanıma fikri insanı cezbeder. Koreograf ve yönetmen Maral Ceranoğlu ile yamaç paraşütü eğitimcisi Uğur Yavaş, bu hayali gerçekleştirmek için geri sayıma başladı. Erkek arkadaşıyla birlikte Kaş’ta bir teknede yaşayan Maral Ceranoğlu’na, denizle iç içe yaşamanın nasıl bir şey olduğunu ve dünyayı gezmeye nasıl karar verdiklerini sorduk.

Ceranoğlu ve Yaşar, hiç akıllarında yokken, 2010’da bir dost ziyareti için gittikleri Marmaris’te gördükleri ‘Blue Belle’ adlı tekneye hayran kalmış ve birkaç ay sonra tekneyi almaya karar vermişler. Ceranoğlu, “Düşündük taşındık, tekneyi aldık. Sonra da ‘Ne yapacağız peki?’ diye düşündük ve dünya turuna çıkmaya karar verdik” diyor. ‘Blue Belle’, aynı zamanda bir kitabın kahramanı: Derek-Hülya Leigh çifti bu tekneyle Atlas Okyanusu’nu iki kez geçmiş ve Hülya Leigh bu gezileri ‘Okyanusta Bir Türk Kızı’ başlığıyla kitaplaştırmış.

Haziran 2011’den beri Uğur Yavaş’la birlikte teknede yaşayan Ceranoğlu, bu hayatın zorluklarını şu sözlerle anlatıyor: “Evdeki gibi kolay bir hayat değil. Evde birkaç dakikada bitirdiğin bir iş teknede 10 dakika sürüyor. Teknenin motorundan tesisatına kadar her şeyini bilmek zorundasın. Küçük bir ihmal hem büyük bir masrafa, hem de çok fazla zamana mal oluyor.” Ceranoğlu, denizcilikte deneyim kazanmak için geçen kış Kaş’tan açılıp iki ay açık denizde yelken çalışması yaptıklarını söylüyor.

Ceranoğlu, beş yıl sürecek seyahat için Kaş’tan demir alacaklarını; Atlantik Okyanusu’nu geçip Brezilya’ya, oradan Antarktika’ya, sonra da Şili’den başlayıp kuzeye doğru yelken açacaklarını anlatıyor. Çift, yaptıkları dünya turu planına ‘Cahilcesareti’ adını vermiş ve ‘cahilcesareti.org’ adlı bir site kurmuş. Ceranoğlu, seyahatleri boyunca her hafta siteye gezilerinden videolar koyacaklarını, ‘denizcilikten anlamayan bir çift’in başına gelenleri herkesle paylaşacaklarını ve Antarktika’ya gitme hayallerini de bu geziyle gerçeğe dönüştüreceklerini söylüyor.

Ceranoğlu, çevrelerinden aldıkları tepkileri şu sözlerle özetliyor: “Böyle bir fikir insanları heyecanlandırıyor, imrendiriyor ama ‘Emin misiniz? Çok zor bir karar’ diye kararlı olup olmadığımızı merak edenler de var.”

Yolculuğa Ağustos’ta çıkmayı planlayan çift, yolculuk süresince ihtiyaçlarını karşılamak için, demir attıkları ülkelerde çalışacak ve siteden ‘cahil gençler için ayda bir lira’ kampanyası başlatacak. Ayrıntılı bilgi için ‘cahilcesareti.org’ sitesini ziyaret edebilirsiniz.