Okullar yararına düzenlenen sevgi sofralarında sıra Getronagan Lisesi’nde. 18 Ocak Pazar günü Kumkapı Meryemana Patriklik Kilisesi’nde yapılacak olan Badarak ayininin ardından, Kazaz Amira Salonu’nda sevgi sofrası kurulacak. Madağ öncesinde Agos’u ziyaret eden Vakıf Başkanı Harutyun Ebeoğlu ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, okulun son durumu ve bütçe açığı konusunda bilgi verdi.
Ermeni toplumunun en başarılı okulları arasında yer alan Getronagan Lisesi, bu yıl 220 öğrencisiyle, Ermeni okullarında lise eğitimi gören öğrencilerin üçte birini bünyesinde barındırıyor. Vakıf Başkanı Harutyun Ebeoğlu, okulun bu yılki bütçesinin 2 milyon 400 bin TL olduğunu açıkladı. Geçen yıl okuldan mezun olan tüm öğrencilerin üniversiteye kayıt yaptırmaya hak kazandığını söyleyen Ebeoğlu, bu yıl okula 57 öğrencinin katıldığını kaydetti.
Ekonomik darboğaz
Ciddi bir ekonomik darboğazdan geçtiklerini belirten Ebeoğlu, tabloyu şu sözlerle aktardı: “43 öğretmenimiz, 15 personel ve sorumluluğumuzda olan bir kilisemiz var. Bu yüzden masraflarımız yüksek. Mayıs 2014’ten beri, personelimizin maaşlarını ödemekte zorlanıyoruz. Bu sorunu borç alarak aştık. Sonrasında, Ortaköy Vakfı, madağda vereceği yardımı madağ öncesinde, peşin olarak vererek, bu borcu kapatmamızı sağladı. Devlet yardımlarının ilk taksitini de bunun için kullandık.
Çok mülke sahip değiliz. Yıllık yaklaşık 280 bin TL kira gelirimiz var. Bunu da net olarak toplayamıyoruz, bazen veremeyenler olabiliyor. Öğrenci velilerinden yıllık 800 bin TL bağış beklentimiz var; bu meblağa her zaman ulaşamıyoruz. Bütçemizin %87’lik kısmı eğitim için yapılan masraflar, %13’lük kısmı ise yenileme vb. kalemlerden oluşuyor. Bu yıl 1 milyon 600 bin TL bütçe açığımız var. Devlet yardımı olarak yaklaşık 700 bin TL alacağız. Bunu da düştüğümüzde, 900 bin TL’lik bir açığımız olacak. Geçen yıl 700 bin TL’ye yakın bağış toplamıştık. Bu yıl da toplumun Getronagan’a sahip çıkacağına inanıyorum.”
Getronagan Lisesi, Mayıs 2014’ten beri personel maaşlarını ödemekte zorlanıyor. Vakıf yönetimi bu sorunu borç alarak kısa vadede aşsa da uzun vadede çıkmaz devam ediyor. Bu yıl 900 bin TL bütçe açığı olan okul, geçen sene yaklaşık 700 bin TL bağış toplayabilmişti.
Emlak projesi
Ebeoğlu, iki yıl önce, topluma, vakfın Dolapdere’deki arsasıyla ilgili bir sunum yaptıklarını ve bu toplantıda ‘yap-işlet-devret’ modeliyle bir proje yapılması önerisinin öne çıktığını söylüyor. Yönetim Kurulu Üyesi Loran Muradoğlu ise, vakfın arsasıyla ilgilenenler olsa da, çeşitli nedenlerle vazgeçtiklerini aktarıyor: “Dört büyük otel işleten bir grupla son aşamaya gelmiş durumdayız. Bir cephesi Dolapdere’ye, bir cephesi ise Eşrefefendi Sokağa bakan arsa 310 metrekarelik bir alana oturuyor. 45-50 odalı bir butik otel projesiyle bize teklif verdiler. Yüklenici firmaya yaklaşık 4,5 milyon dolara mal olacak bir proje ve yap-işlet-devret modeliyle protokollerimizi hazırladık. İnşaatın tamamlanmasından sonra aylık 22-23 bin dolar kira gelirimizin olması şartıyla, görüşmelerimizi sürdürüyoruz. İnşaat devam ederken ise aylık 10 bin dolar alacağız.”
Projenin, sonuçlanması durumunda, okulun aylık masrafının ancak dörtte birini karşılayacağını belirten Ebeoğlu, toplumun artık kökten çözümler sağlayan projeler üretmesi gerektiğini vurguluyor: “Ortaköy mülklerini değerlendirdi; şimdi başka vakıflara yardımda bulunuyor. Karagözyan ve Tıbrevank da yardım yapacağını taahhüt ediyor. Bir de, Üç Horan ve Kadıköy gibi, gelir durumu iyi olduğu halde kapalı kutu olan vakıflarımız var. Ayrıca ellerinde imkânlar olmasına rağmen hâlâ bunları değerlendiremeyen, bu yönde çaba sarf etmeyen vakıflar var. En çok da onların ellerindekini değerlendirmesi gerekiyor.”