ORHAN PAMUK
Dink'e koruma vermeyen Emniyet Pamuk'a iki günde koruma sağladı
Emniyet Müdürlüğü’nün mahkemeye gönderdiği yazışmalar, tehdit altındaki Hrant Dink’e neden korunma sağlanmadığıyla ilgili tartışmaya yeni bir boyut getirdi. Belgeler, Dink cinayetinden 13 ay önce 2005 yılı Aralık ayında , Orhan Pamuk hakkında açık bir ölüm tehdidi olmamasına ve Pamuk koruma istememesine rağmen kendisine koruma sağlandığını ortaya koyuyor.
Belge: Niye başkasına değil de bana hakaret ediyor diye bir düşünse
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yazısıyla hakaret ettiği gerekçesiyle bugün hakim karşısına çıkan Murat Belge, “Türkiye’nin en kalabalık kulüplerinden birisine üye oldum. Tayyip Erdoğan’a hakaret edenler kulübü. 2 bin kişi kadar olmuşuz” diye konuştu. Orhan Pamuk, Ömer Laçiner ve Jale Parla gibi isimlerin de destek vermek için geldiği dava, 20 Eylül’e ertelendi.
Orhan Pamuk: Sorun sadece Erdoğan değil, aynı zamanda etrafındaki yönetici sınıf
İtalyan Il Mattino gazetesine konuşan yazar Orhan Pamuk, Tahir Elçi'nin öldürülmesi için “Korkunç bir eylem, çünkü barışçıl bir adama, Kürt meselesinin seçkin bir temsilcisine karşı yapıldı" dedi. Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanmasına da tepki gösteren Pamuk, “Gazeteciler dayak yiyor, hapse atılıyor, öldürülüyorlar. Baş muhalif gazetenin genel yayın yönetmeni, yakın arkadaşım hapse atıldı. Ne söyleyebilirim ki? Çok kızgın ve üzgünüm” dedi.
Çarents ve Pamuk’la ‘taş’tan ‘kar’a Kars
Ermenice edebiyatın en ünlü şairlerinden Yeğişe Çarents’in tek romanı ‘Yergir Nairi’ (Nairi Ülkesi), Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un ‘Kar’ adlı romanı… İkisi de, hem geçmişle, hem bugünle yüklü Kars’ta geçiyor. Çarents, Kars’taki sıkıntıyı taşla somutlaştırırken; Pamuk, şehri karla kaplıyor. Ermenistanlı edebiyat araştırmacısı Vahram Danielyan, Pamuk’un ve Çarents’in gözünden Kars’ı anlattı.