ARŞİV
Bir üretim, düşünce ve diyalog mekânı: 5533
Türkiye güncel sanat ortamının, 10. yaşını geride bırakmaya hazırlanan bir bağımsız sanat inisiyatifi var. Unkapanı’ndaki İstanbul Manifaturacılar Çarşısı’nda (İMÇ) yer alan 5533’ü, kurucuları Nancy Atakan ve Volkan Aslan’la konuştuk.
Shoah Vakfı’nın Soykırım koleksiyonu erişime açıldı
Shoah Vakfı’nın elindeki Ermeni Soykırımı tanıklıkları indekslenip, vakfın görsel tarih arşivine eklendi. projeyi yürüten Manuk Avedikyan anlatıyor.
Erdoğan: Papa'yı kınıyor ve uyarıyorum
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa Francis'in '20. yüzyılın ilk soykırımı Ermeni Soykırımı'dır' açıklamasına tepki gösteren isimler arasına eklendi. Erdoğan, "Sayın Papa'yı da bu tür yanlışlara herhalde bir daha düşmez diye kınıyorum ve uyarmak istiyorum"dedi.
‘Açık’ denilen arşive girmesi yasak
Mehmet Uluışık’ın hikâyesi, Türkiye’de arşivlerin herkese açık olduğu iddiasının aksini ispat ediyor. Arşivlerde Ermeni ve Çerkes soykırımlarını araştırması sebebiyle Türkiye’ye giriş yasağı konan Uluışık’ın iddiasına göre, hakkındaki bu yasak kalksa bile, arşivlere girmesi MİT’ten gelen bir mektupla engelleniyor.
Der Zor'da kiliseyle birlikte soykırım belgeleri de yok oldu
Gazeteci Robert Fisk, Suriye’nin Der-Zor kentinde, soykırım kurbanlarını anmak için kurulan ve geçen eylül ayında El Nusra örgütü tarafından yıkılan kiliseyi yazdı. Independent Gazetesi’nde çıkan makalede Fisk, yıkılan kiliseyle birlikte, yüzlerce soykırım kurbanının kemiklerinin ve 1841 yılına uzanan büyük bir arşivin de yok olduğunu vurguluyor.
Misyoner okullarının arşivleri açılıyor
ABD'nin birçok ülkede yürüttüğü misyonerlik faaliyetlerinin çatı kuruluşu olarak 1810’da kurulan The American Board of Commissioners for Foreign Missions- ABCMF (Amerikan Bord Heyeti) arşivleri açılıyor. Türkiye’de Amerikan İlmi Araştırmalar Enstitüsü’ne (ARIT) bağışlanan arşivler, önümüzdeki birkaç yıl içinde tamamen dijital ortama aktarılıp araştırmacıların hizmetine sunulacak.