TATAVLA
Tatavla’nın basketçileri İstanbul’da buluştu
Bugün ‘Kurtuluş Spor Kulübü’ adıyla bildiğimiz Tatavla Heraklis Jimnastik Kulübü, kurulduğu 1896 yılından bu yana sporun pek çok dalında ‘insan’ yetiştirmeye adanmış özel bir kulüp. Yıllardır çok kültürlülüğün muazzam bir düzenle hüküm sürdüğü Kurtuluş Spor Kulübü, Tatavla sokaklarının çocuklarına kucak açan ikinci bir ev aslında. Üstelik, kendisine gönül verenlerin gelip asla geçmediği…
Eşrefefendi’de bir dayanışma pazarı
Eşrefefendi Sokak’taki ‘Tatavla Dayanışma Pazarı’nın kuruluş hikâyesini, faaliyetlerini Cankat Aydın ve Alican Tüfenkoğlu anlattı.
‘Dünyaya dağılmış bir Kurtuluş diasporası var’
Araştırmacı yazar Hüseyin Irmak’ın ‘Tatavla’dan Kurtuluş’a’ kitabı Aras Yayınları’ından çıktı. 2003’te yine Aras Yayınları’ndan çıkan ‘Yaşadığım Kurtuluş: İstanbul’da Bir Kadim Semt’ başlıklı kitabın genişletilmiş ve güncellenmiş baskısı olan ‘Tatavla’dan Kurtuluş’a’, semtin 2003’ten 2017’ye kadar yaşadığı değişimi izlemek açısından önemli veriler ve gözlemler içeriyor. Halen Kâğıthane Belediyesi basın danışmanlığı görevini sürdüren Irmak’la, Kurtuluş’u ve Kurtuluşluları konuştuk.
Duvar yazısının parlayan yıldızı ‘Digin Arus’
İstanbul'un Tatavla semtindeki duvar yazıları, yaşayanlarının anadilinde, Ermenice yazılıyor. Yeni yıl kutlamasından aşk acısına, pek çok örnek görmek mümkün. Tatavla'nın duvarlarında kısa bir gezintiye buyurun.
İnönü’nün yasakladığı Rum festivali yeniden hayat buluyor
Yorgo Demir, 19. yy’ın ortalarında, Tatavla (Kurtuluş) semtinin çeşitli meyhane ve birahanelerinde sabahlanıp, etsiz zeytinyağlı mezeler eşliğinde rakı, bira veya şarap içilerek, Paskalya Pazar’ına kırk gün kala kutlanmaya başlanan Baklahorani Karnavalı’nı (Apokries) yazdı.