ASLI TÜRKER
“Bir araya gelme sebebimiz kendimize ve çevremize verdiğimiz rahatsızlıklarla yüzleşmek”
Aslı Türker, erkekliğin rahatsız bir kıyafet olduğunu fark eden, ayrımcılıkla, eril şiddetle, ataerkil sistemle mücadele etmeye çabalayan Rahatsız Erkekler’le söyleşti: “Kemalist proje özgün değildir, ulusla özdeşleşmiş devlet fikri o dönemde birçok ülke tarafından kullanılmıştır. Temelinde de ülkede kadınların en büyük görevinin ulusa yaraşır çocuklar yetiştirmek olması yatar. Bir taraftan kadını özne yapma amacı varken öte taraftan aksine bir projenin bileşeni olmaya mahkum ediyor. Ulusun kadını oluyor yani.”
'Bu insanlar neden 100 yıldır sürgünde?'
Aslı Türker ‘1915'ten beri geri dönmeyi bekleyenlerin 'ev'i, Kilikya Ermenilerin Beyrut’ta kurduğu Bourj Hammoud mahallesi’ izlenimlerini yazdı: “Aidiyet önemli, Ermenilerin bulundukları yer neresi olursa olsun aidiyet sorunu yaşamalarına çok aşinayım, nedense bununla ilişkilendiriyorum karşımdaki görüntüyü. Sahi nereye ait hisseder bu insanlar?”
'Tazminat söylemi tamir etmiyor, yarayı kanatıyor'
Aslı Türker, Timaş Yayınları’ndan çıkan Malan Barkirin kitabının dört yazarından biri olan Özlem Yağız ile 90’larda yaşanan zorunlu göç, günümüzde süregelen travmaları, devletin bu konudaki söylemleri üzerine söyleşti: “Bu insanların topraklarına karşı bu kadar hasretleri varken bir yandan da dönebilmeye dair hayal kuruyorlar. Özellikle yaşlılar. Sonra o hayalleri çöküyor.”