SEYİT RIZA
‘Dersim Katliamı’nı medya kurguladı’
İletişim Yayınları tarafından yayımlanan ‘1937-1938 Yılları Arasında Basında Dersim’ kitabında Taha Baran’da dönemin medyasını inceliyor. Ocak 1937 ile Ocak 1938 tarihleri arasında çıkan 11 gazeteyi inceleyen Baran’la dönemin basının katliamları ele alışını, meşrulaştırma yöntemlerini ve bugünün medyasını konuştuk.
Seyit Rıza Ermeni miydi?
Dönemin gazetelerine göre Dersim’deki olayların arkasında Ermeniler vardı. Hatta Seyit Rıza için de “Ermeni” olduğu iması yer alıyordu.
Dersim Soykırımı davası, Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesinde
1937-1938 yıllarında Dersim’de gerçekleşen soykırım Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) taşındı. UCM’ye 300 sayfalık bir dilekçe ile yapılan başvuruda, ANF ajansına göre aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve 12 Eylül darbesinin mimarı Kenan Evren’in de bulunduğu 81 kişinin soykırım suçu ve soykırımı önlemeyi düzenleyen maddeler çerçevesinde yargılanmaları istendi.
'Sabiha Gökçen' ismi kaldırılsın
Dersim harekatı kararının alındığı 4 Mayıs 1937'nin 75. yılında bir grup, Sabiha Gökçen havalimanının isminin değiştirilmesi için protesto düzenledi. Basın açıklamasında Ali Kenanoğlu, 'tarihin hangi döneminde olursa olsun insanlığa karşı suç işlemiş katliam yapmış, katliama karışmış katillere itibar edilmemeli, bir kahraman gibi sunulmamalıdır' dedi.