MÜLTECİLER
‘Afganistan’ı hiç görmedim ama benim evim orası’
Atölyedeki çoğu kadını tanıdığımdan Narjes Amiri’nin kim olduğunu kolaylıkla tahmin edebiliyorum. Atölyenin her zaman en köşesinde durmayı tercih eden, meraklı bir çift göz. Izabela bizi tanıştırır tanıştırmaz konuşmaya başlıyoruz, biraz daha samimi olunca Hazara olup olmadığını sormaya cesaret ediyorum. Biraz korkuyla “Evet, ama sen Hazaraları nereden biliyorsun?” diye soruyor
'Yunanistan insan hakları yükümlülüklerine ihanet içinde'
Uluslararası Af Örgütü bugün bir açıklama yayımlayarak, Yunanistan yetkilileri tarafından sığınmacıların ülkeye girmesini engellemek için alınan insanlık dışı tedbirlerin Yunanistan’ın insan hakları yükümlülüklerine korkunç bir ihanet olduğunu ve şiddetten kaçan insanların hayatını tehlikeye atacağını söyledi.
Ürdün’den Hırvatistan’a uzanan bir dayanışma yolu
Hırvatistanlı Goran Blažević, mültecilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için bir yolculuğa başladı. Ürdün’den memleketine uzanan bu beş aylık yolculukta Blažević, mültecilerin Avrupa’ya gitmek umuduyla kullandıkları rotayı kullanıyor. Blažević, bugünlerde Türkiye’de.
Af Örgütü'nden mülteci raporu: Zengin ülkelerin bencilliği krizi derinleştiriyor
Uluslararası Af Örgütü küresel çaptaki mülteci krizinin değerlendirme raporunu bugün kamuoyuna sundu. ‘Küresel Mülteci Kriziyle Baş Etmek: Görmezden Gelmek Yerine Sorumluğu Paylaşmak’ başlıklı rapor dünyadaki mülteci krizinin ciddiyetini özetliyor. Raporda farklı bölgelerdeki durum analizlerinin yanı sıra gelişmiş ülkelerin sorumluluk alma başarısızlığa ve örgütün çözüm önerilerine de yer veriliyor.
Af Örgütü Genel Sekreteri: Dip noktasındayız
İstanbul’da devam eden Dünya İnsani Zirvesi’ne katılan Uluslararası Af Örgütü’nün Genel Sekreteri Salil Shetty, zirvenin insanlık için bir sınav olduğunu söyleyerek, şu anki durumu “dip noktası” olarak niteledi.
AB Komisyonu vizelerin kaldırılmasını tavsiye etti
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye vatandaşları için vizelerin en geç haziran ayı sonunda kaldırılmasına yönelik tavsiye kararı verdi. Karar, Türkiye-AB anlaşmasında Türkiye’nin yerine getirilmesi gereken şartları uygulaması durumunda geçerli olacak.
Almanya’da 6 bin mülteci çocuk kayıp
Federal İçişleri Bakanlığı, Almanya'da 2015 yılında henüz reşit olmayan yaklaşık 6 bin mülteci çocuk ve gencin kaybolduğunu açıkladı.
Mültecilerin Türkiye’ye iadesi başladı: Cehennemden cehenneme
Türkiye ve AB’nin imzaladığı “geri gönderme anlaşması” bugün uygulanmaya başlandı. 131 göçmeni taşıyan iki tekne Midilli adasından Dikili’ye geldi. Gün içinde sayının 500’e tamamlanması bekleniyor. Times gazetesine konuşan bir Suriyeli mülteci, “Beni zorla Türkiye’ye geri götürmeye çalışırlarsa hem kendimi, hem de ailemi denize atarım. Cehennemden cehenneme gidiyoruz” diye konuştu.
Zengin ülkeler Suriyelilerin sadece yüzde 1,4'ünü aldı
İngiltere merkezli yardım kuruluşu Oxfam, zengin ülkelerin Suriye'deki iç savaştan kaçan ve sayıları neredeyse 5 milyona yaklaşan mültecilerin sadece yüzde 1,4'ünü kabul ettiğini açıkladı.
‘AB göçmen sayısını 72 binle sınırlıyor’
Bugün Brüksel’de mülteci krizi görüşmesi öncesinde Avrupa Birliği liderlerinin ortak bir taslak hazırladığı ve taslağa göre Türkiye’den AB’ye yerleştirilecek sığınmacı sayısı bu yıl için 72 binle sınırlanacağı iddia edildi.