ERMENİ SOYKIRIMI YASA TASARISI
Almanya ve Türkiye’nin İncirlik krizinde yumuşama
Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısı’nın Almanya Federal Meclisi’nde kabul edilmesinden sonra Türkiye, Alman siyasetçilerin İncirlik’teki Alman birliklerine ziyaret yasağı getirmişti. Çavuşoğlu yaptığı açıklamada “İncirlik için izin verebiliriz” diye konuştu.
İncirlik krizine rağmen Almanya Soykırım yasasında kararlı
Alman Meclisi'nde Ermeni Soykırımı kararının kabul edilmesinin ardından Türkiye, Alman milletvekillerinin İncirlik’teki koalisyon güçleri arasında yer alan Alman birliklerini ziyaret etmesine izin vermiyor ve ziyaret için yasadan geri adım atmasını bekliyor. Alman Dışişleri Bakanı bugün yaptığı açıklamada, “Ben bunlar arasında bir bağlantı görmüyorum, bunu da Türk mevkidaşıma açıkça söyledim” dedi.
Mısır'da 'Ermeni Soykırımı Tasarısı' parlamentoda
Anadolu Ajansı'nın Mısır Parlamentosu'ndaki kaynaklara dayandırdığı habere göre Milletvekili Mustafa Bekri tarafından Parlamento Başkanı Ali Abdulal’a sunulan tasarıda 337 milletvekilinin imzası bulunuyor.
İsrail Parlamentosu Ermeni Soykırımı tasarısını erteledi
Ermeni Soykırımı tasarısını görüşen İsrail Parlamentosu, tasarının eğitim ve kültür komisyonunda ele alınması gerektiğine karar vererek, oylamayı erteledi.
Murat Bardakçı ve Ermeni soykırımı
Murat Bardakçı’nın 1915 ile ilgili bulunduğu konum nevi şahsına münhasır. Bardakçı pek çok yazısında Ermenilere uygulanan şiddeti hiç saklamadan açıkça yazdı. Buna rağmen, yaşananların arkasında Ermenileri yok etmek gibi bir gaye olmadığını savunarak, tehcir kararını meşru müdafaa olarak nitelendiriyor.
Özdemir: Almanya'nın sorumluluğundan söz ediyoruz, kimse bunu yasaklayamaz
Ermeni Soykırımı tasarısının 2 Haziran’da Almanya Federal Meclisi’inde kabul edilmesinden sonra ölüm tehditleri almaya başlayan Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir, “Biz burada Almanya'nın sorumluluğundan söz ediyoruz, kimse bunu yasaklayamaz, Türkiye Cumhurbaşkanı da dâhil!" diye konuştu.
‘Lepsius 1915’in Almanların da başını yakacağına inanıyordu’
Ermeni Soykırımı sırasında Almanya'daki politikacıları uyaran raporlar yazan Alman teolog Lepsius'un çalışmaları Alman görevlilerin katliamlardan haberdar olduğunu ama buna göz yumduklarını gösterdi. Lepsius Evi’nin Direktörü Rolf Hosfeld’, Lepsius’un çalışmalarının Alman toplumunun bugün yaşadığı kabullenişe etkisini, Ermeni Soykırımı’nda Alman sorumluluğunu anlattı.
Avrupa Parlamentosu’ndan Erdoğan’a mektup
Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz, Erdoğan’ın Alman Federal Meclisi’ndeki Türkiye kökenli milletvekilleriyle ilgili sözlerine Erdoğan’a bir mektup göndererek tepki gösterdi. Schulz mektubunda “Parlamenterlerin özgürce görevlerini yerine getirmeleri, bizim Avrupa demokrasilerinin temel unsurudur” ifadelerini kullandı.
Seyfo Center’dan 11 vekil için Nobel adaylığı mektubu
Seyfo Center ya da Süryani Soykırım Araştırmalar Merkezi Başkanı Sabri Atman,Nobel Barış Ödülü Komitesi’ne mektup yazarak Almanya’daki Ermeni Soykırımı tasarısının kabul edilmesi yönünde oy veren Türkiye kökenli vekillerine Nobel'e verilmesini önerdi.
Merkel’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’a cevap
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 Haziran’da Almanya Federal Meclisi’nde kabul edilen Ermeni Soykırımı Tasarısı’na ve Almanya milletvekillerine ilişkin sözlerine Almanya Başbakanı Angela Merkel cevap verdi. Merkel, “Türkiye tarafından konuyla ilgili ileri sürülen iddia ve açıklamaları makul bulmuyorum” dedi.