Özgür Gündem'in avukatı, AİHM'den alınmış 10 emsal karara rağmen, savcıların 'Terörle mücadele ediyoruz, parası neyse veririz' dediğini söyledi. Mahkeme gerekçe olarak, gazetenin 24 Mart’ta yayımlanan 355. sayısında geçen bazı haber ve yorumlarda, “Örgüt propagandası yapılmıştır” dedi. Gazetenin avukatları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarını emsal göstererek karara itiraz etti.
Yayına başladığı 30 Mayıs 1992’den bu yana defalarca kapatılan, 30’u muhabir 76 çalışanı öldürülen Özgür Gündem gazetesi, 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla yine 1 aylığına kapatıldı. Mahkeme gerekçe olarak, gazetenin 24 Mart’ta yayımlanan 355. sayısında geçen bazı haber ve yorumlarda, “Örgüt propagandası yapılmıştır” dedi. Gazetenin avukatları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarını emsal göstererek karara itiraz etti.
Mahkeme dergi sanıyor
14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne verilen itiraz dilekçesinde, şöyle denildi: “Uygulamaya gerekçe yapılan haber ve yazıların hangileri olduğu belirtilmemiş, toptancı bir mantıkla yalnızca sayfa numaraları belirtilerek karar oluşturulmuştur. Yine kararda, uygulamaya konu yapılan yayın günlük bir gazete olmasına karşın, ‘dergi’ şeklinde ibareler yer almıştır. Bu durum, kararın verilmesinde gösterilen ciddiyeti de ortaya koymaktadır.”
Öte yandan Avukat Özcan Kılıç, ellerinde 10 emsal karar olmasına rağmen savcıların “AİHM kararı bizi bağlamaz, terörle mücadele ediyoruz, parası neyse veririz” dediklerini söyledi. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol kapatma cezasının son konseptin ilk uygulaması olarak gördüklerini belirterek şöyle konuştu: “Biz şaşırmadık aslında ama alışkın olmayanların hazırlıklı olması lazım. Bu sadece hükümetin Suriye öncesinde aldığı tedbirdir. Pek çok gazeteye sansür uygulaması gündeme gelebilir. Bir aylık sürede maalesef bir şey yapamayacağız. Her halükârda gazetecilik yapmaya devam edeceğiz. Tatil yok.”
Özgür Gündem ilk kez 14 Nisan 1994’te kapatıldı. Ardından 28 Nisan 1994’te Özgür Ülke gazetesi yayına başladı. Bu gazetenin de üç bürosu 3 Aralık 1994’te bombalandı; gazete çalışanı Ersin Yıldız öldü, 21 çalışanı yaralandı. Özgür Gündem, 17 yıl aradan sonra 4 Nisan 2011’de yeniden yayın hayatına başladı.
Türkiye’de en son kapatma cezaları Ağustos ve Eylül 2010’da verildi. Ağustos 2010’da üç aylık Güney Dergisi ve Azediye Welat Gazetesi kapatıldı. Eylül 2010’da da Özgür Gündem yerine çıkan Rojev kapatıldı.
AİHM ne diyor?
AİHM daha önceki kapatmalarla ilgili 20 Ekim 2009’da aldığı kararda, yerel mahkemelerin kendilerine tanınan sınırlı takdir yetkisini aştığını ve basının demokratik toplumun gözlemcisi rolünü gerekçesiz sınırlandırdığını bildirmişti. Kararda, “Gazetelerin tamamının ileriki basımlarını yasaklamak, demokratik bir toplumda ‘gerekli’ olan sınırlama kavramını aşmış ve sansür boyutuna ulaşmıştır” denildi. AHİM’nin, Türkiye’nin ifade hürriyetini ihlal ettiği sonucuna vardığı kararı, sonraki kararlar için de içtihat oluşturdu.
Gazete niye kapatıldı?
Mahkeme 24 Mart tarihli gazetenin 1, 8, 9, 10 ve 11. sayfalarındaki haber, yorum, resim ve başlıklarda ‘örgüt propagandası’ yapıldığını bildirdi. Gazetenin manşetinde, ‘Çözüm de belli muhatap da’ başlığıyla BDP ile DTK’nın yeni Kürt sorunu stratejisi hakkındaki sözleri verildi: “Newroz Öcalan’ın özgürlüğünü ve demokratik özerklikten taviz verilmeyeceğini gösterdi. Sayın Öcalan’ın olmadığı çözümde biz de yokuz.” Sürmanşetteyse, bu yıl toplanacak Kürdistan Ulusal Kongresi, ‘Birakûjî’den ulusal birliğe’ başlığıyla verildi.
(Radikal)