Havalar iyice soğudu, kar bekliyoruz. Her havanın kendine has bazı içecekleri var ama kış denince ıhlamurdan, sahlepe, bozaya kadar epey bir seçenek geliyor akla. Benim aklıma ise ne zaman biraz hava soğusa hep sıcak şarap gelir. Üstelik yapımı son derece kolaydır ve evde kalmış şarabı bile kullanabilirsiniz, bu nedenle ekonomik bile sayılabilir.
Almanların “Glühwein” dedikleri sıcak şarap gerçekten de soğukla baş etmenin en keyifli yollarından biri. Bilinen en eski sıcak şarap tarifi İsabelle Beeton’ın, 1861'de basılmış kitabı “Beeton’s Book of Househound and Manengment “ kitabındaki 200 tariften biri. Viktorya dönemi Martha Stewarth’ı Beeton, çocuklar için alkolsüz versiyonunu bile koymuş kitabına.
Sıcak şarap için öyle çok tariflere bağlı kalmaya da gerek yok. Bu yüzden Bayan Beeton'ın tarifini paylaşmayacağım. Hoşunuza giden her şeyi kullanarak sıcak şarap yapabilirsiniz. Pek çok tarifte vanilya, yıldız anason, zencefil, kuru üzüm vardır ama ben bunları pek tercih etmem. Bu soğuklarda içinizi ısıtsın diye size kendi tarifimi vereceğim.
Sıcak şarap için tabi ki önce şaraba ihtiyacımız var. Şarabı seçerken dikkatli olmak gerekir. Öyle çok paralar verip aldığınız iyi bir şarabı kullanmaya gerek yok. Çünkü sıcak şarabı yaparken aslında şarabı şaraplıktan çıkarıp başka bir şey haline getirmiş olacağız. Ama dikkat etmek gereken bir tek şey var; biraz tanenli yani kekremsi bir şarap kullanırsak daha iyi olur.
Malzemelerimiz şöyle: 1 su bardağının 4'te 3’ü kadar esmer şeker, ama şeker miktarını siz belirleyebilirsiniz, ben biraz şekerli severim.
1,5 su bardağı su, 8- 10 karanfil, 2 tarçın çubuğu. Tarçın çubuklarını uzunca seçerseniz, kaynatmadan önce üçe bölüp karışımın içine atabilirsiniz. Böylelikle servis edeceğiniz zaman her bardağa bir tarçın çubuğu koyabilirsiniz.
Yarım limon, bir portakal, bir ayva ( Portakal ve limon değil ama şarapla beraber ısındıktan sonra ayva başlı başına bir tatlı haline geliyor. Sıcak şarabı yaptıktan sonra, ayvanın tadına bakmadan atmayın sakın)
Önce şarap hariç tüm malzemeleri bir tencereye koyuyoruz. Limonu ve portakalı sıkıp kabuklarını da suyun içersine koyup, kıvamı neredeyse şerbet haline gelene kadar kaynatıyoruz. Bu kaynatma sırasında zaten muhteşem bir koku bütün evinizi saracak.
İyice kaynayan, artık şerbet kıvamına gelmiş karışımın içerisine şarabımızı ekliyoruz. Unutmayın, alkol sudan önce 70 derece civarında kaynamaya yani buhar olmaya başlar. Bu nedenle kesinlikle kaynama aşamasına gelmeden, daha ısındığında şarabı ateşten alacağız. Biraz daha alkollü olsun isterseniz içerisine bir çay bardağı konyak ya da brandy koyabilirsiniz. İkisi de zaten üzümden yapıldığından sıcak şarabın alkol seviyesini yükseltip biraz da lezzet katacaktır.
Bir süzgeçten geçirip, daha önceden kestiğimiz tarçın çubuklarını da fincanlara koyduk mu artık sıcak şarabımız hazır. Dedim ya artık şarap olmaktan çıkartıp başka bir hale getiriyoruz şarabı o nedenle kadehte değil de fincanda sunmak daha iyi olacaktır.
Sıcak şarap yılbaşı için yapılan zencefil kurabiyelerle çok iyi uyum sağlar ama ben bir de Kavala kurabiyesi ile denemenizi tavsiye ederim. Afiyet olsun.