Zaman aşımında hükümetten çarpıcı açıklamalar

Arınç, olayda kusuru olan kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatılabileceğini söyledi. AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik ise, 3. yargı reformu paketinin yolda olduğunu söyledi ve iki yıl sonra zaman aşımını meselesinin ortadan kalkacağını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Sivas Davası'nın zaman aşımından düşmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Arınç, olayda kusuru olan kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatılabileceğini söyledi.

Arınç şunları söyledi:

Eğer mahkemenin verdiği karar mevcut sanıkların kamu görevlisi olmadığıyla ilgiliyse yapılacak bir işlem daha var.

Eski Sivas Milletvekili Ziya Halis, olaylar sırasında başta vali olmak üzere, dönemin İçişleri Bakanı’nın, Başbakanı'nın olayda ihmali olduğu kanaatinde. Ankara’daki bürokratların olaya kayıtsız kaldıkları, olaya basit bir olay gözüyle baktıkları ve göz göre göre insanların yakılmasına sebep olduklarına dair iddiası var.

'Kamu görevlisi olsaydı yargılamaya devam ederdik' diyor. Olayın bu boyutunun yeni bir sayfa açılması mümkün. Kusuru bulunan ya da düşünülen kamu görevlileri hakkında bir soruşturma başlatılabilir.

Dönemin valisinden, İçişleri Bakanı’ndan, olaya kayıtsız kalanlardan kimlerse o kişiler bir soruşturma yapılarak, asli fail olmasalar bile olaya dolaylı olarak sebebiyet veren kişilerin yargılanması gerekir. Ben şahsen fayda görüyorum. O olayda hayatlarını kaybeden tüm yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum.


Çelik: 2 yıl sonra Türkiye'de zaman aşımı gibi bir problem kalmayacak

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, zaman aşımına uğrayan Sivas davasına atıfta bulunarak, 3. yargı reformu paketinin yolda olduğunu söyledi. Çelik, 'Arkadaşlarımızla yaptığımız değerlendirmelerde 2 yıl sonra Türkiye'de zaman aşımı gibi bir problem kalmayacak.' dedi.

AK Parti Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Çelik, 2 Temmuz 1992 yılında çok dramatik feci bir hadise yaşandığını aktardı. '37 insanımızı kaybettik. Aradan yıllar geçmesine rağmen ateş düştüğü yeri yakar. 5 kişiyle ilgili zaman aşımı meydana geldi. Dava zaman aşımına uğradı.' diyen Çelik, Aleviliğin dünya gerçeği olduğunu, Aleviliği görmemezlikten gelmenin gözünü kapatmak anlamına geldiğine dikkat çekti. Alevi vatandaşların tek partili CHP döneminde ötekileştirilen 5 gruptan biri olduğunu vurgulayan Çelik, 'CHP, Alevi vatandaşları oy deposu olarak görmüş ve istismar etmiştir. Alevilik 42 sayfa olarak ders kitaplarına benim bakanlığım döneminde girmiştir. Alevi çocuklarının öğrenmesinden ziyade Sünni çocuklar doğru Aleviliği öğrensinler istenmiştir. Madımak olayından yola çıkarak Alevi vatandaşlarımızı tahkir etmek, tahrik etmek kimsenin haddi değildir. Bir karanlık el, kirli güç Kürt-Türk kavgası çıkarmaya çalıştığı gibi sağ-sol çatışmasıyla binlerce gencin toprak altına ve hapse girmesine sebep olduğu gibi Sünni ve Alevileri karşı karşıya getirmeye çalışmıştır. Bir tek vatandaşımız açısından zaman aşımı olması bile bizim için kabul edilebilir değildir.

Yargıtay Başkanı: Yargı süreci devam ediyor

Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, 1993 yılında Sivas’ta Madımak Oteli’nin yakılması ve 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylarla ilgili davada yargı sürecinin devam ettiğini söyledi.

Süleyman Demirel Üniversitesi’nde ’Hukuk Devleti ve Yargı Bağımsızlığı’ konulu konferansa katılmak için 7 Yargıtay üyesiyle birlikte Isparta’ya gelen Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, konferans öncesi Isparta Adalet Sarayı’nda Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım’ı ziyaret etti. Yargıtay Başkanı Kaynak, gazetecilerin Sivas olayları davasına ilişkin sorusu üzerine, 'Gündemle ilgili konuşmayacağız. Genel olarak bizim bir prensibimiz var. Görülmekte olan davalarla ilgili yorum yapmıyoruz, fikir beyan etmiyoruz' dedi. Bir gazetecinin 'Ama dava zaman aşımına uğradı' şeklindeki sözleri üzerine Kaynak, 'O zaman aşımı da daha devam ediyor. Yargı süreci devam ediyor' yanıtını verdi.