ABD'nin Missouri eyaletinde 18 yaşındaki silahsız, siyah genç Michael Brown’u vurarak öldüren polis Darren Wilson hakkında büyük jüri, dava açılmasına gerek olmadığına hükmetti. Kararın ardından hem cinayetin gerçekleştiği Ferguson'da hem de ABD'nin diğer bölgelerinde eylemler başladı.
Görgü tanıklarının iddiasına göre, Michael Brown polisle karşılaşınca 'vurma' anlamında ellerini kaldırmış ama polis memuruna engel olamamıştı. Ellerini havaya kaldırma hareketi, cinayetin ardından başlayan Ferguson eylemlerinin sembolü olmuştu.
18 yaşındaki Michael Brown Missouri eyaletinin St Louis kentinin banliyölerinden biri olan Ferguson'da polis tarafından 9 Ağustos'ta vurulmuştu.
Görgü tanıkları Brown'un teslim olup ellerini havaya kaldırmasına karşın polisin ateş ettiğini söylemişti. Polis ise bir arbede yaşandığını söylemişti.
Brown'un polis tarafından vurularak öldürülmesi, nüfusun büyük çoğunluğunun siyah olduğu Ferguson kasabasında polis şiddetine karşı protestoları başlatmıştı.
Dün açıklamayı yapan savcı Robert McCulloh, tanık beyanlarının fiziksel kanıtlarla uyumsuz olduğunu söyleyerek polis memuru hakkında dava açılmasına gerek olmadığına hükmetti. Reuters'in haberine göre savcı 60 tanığın ifadesinde birbiri ile çelişen noktalar olduğunu ve tanıkların beyanlarının fiziki kanıtlarla uyum içinde olmadığını söyledi. McCulloh 'Tanıkların çoğu vurulma anını görmediklerini kabul etti' derken, tanıkların Brown vurulduğu sırada ellerinin teslim olduğuna işaret eden şekilde havada olduğuna dair fikir birliği içinde olmadıklarını söyledi.
Haber ajansları 12 kişilik jüride 3 üyenin siyah, dokuzunun beyaz olduğunu bildirdi. Ancak jüri üyelerinin kararı kaçta kaç çoğunluk ile aldığı açıklanmıyor. Yargılanma kararı için 9 üyenin oyu gerekiyordu.
Olayla ilgili federal soruşturma ise devam ediyor.
New York'ta da jüri kararının ardından halk sokağa döküldü. |
Obama'dan itidal çağrısı
ABD Başkanı Barack Obama kararın açıklanmasından sonra bir basın toplantısı düzenleyerek Fergusonlulara protestolarını barışçıl yöntemlerle yapmaları çağrısında bulunurken, polise de itidal çağrısı yaptı.
Obama hukuk devleti olmanın gereği olarak kararın kabul edilmesini isterken, Amerikalılardan ırkla ilgili konularda ABD'de yaşanan gelişmelerin gözardı edilmemesini istedi.
Brown ailesi karar nedeni ile 'büyük hayal kırıklığına' uğradıklarını söylerken, jürinin kararının açıklanmasını beklerken sokaklarda toplananlar polisle çatışmaya başladı.
Polisle çatışmalar başladı
Kararın açıklanmasını beklerken emniyet binası önünde toplananlar, kararı protesto etmeye başladı. Polise şişeler ve içecek kutuları atan protestocular ve polis çatıştı.
Sokaklarda silah sesleri duyulduğu bildirilirken, Brown ailesi de toplananlara sakin olma çağrısı yaptı.
Missouri Eyaleti'nde Vali Jay Nixon, karar açıklanmadan önce olağanüstü hal ilan etmiş ve okulların tatil edildiğini duyurmuştu. St. Louis'de Ulusal Muhafız Birlikleri kritik binaları koruma altına alırken Vali Nixon, halka “barış, karşılıklı saygı ve itidal” çağrısında bulundu.
Associated Press haber ajansı bazı polis arabalarına zarar verildiğini ve göstericilerden bazılarının polise 'katil' diye bağırdığını bildiriyor.
Polis ise kalabalığı dağıtmak için biber gazı kullanmaya başladı.
Haber ajansları California, Washington State, New York ve Chicago'da da insanların kararı protesto etmek için sokaklara çıktığını bildirdi. (GK)