Türkiye’de kadınların üniversiteye girme hakkını elde etmelerinin 100. yılına özel bir etkinlik düzenleniyor. Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Forumu ve İstanbul Kadın Müzesi işbirliğiyle hazırlanan ‘Akademide Toplumsal Cinsiyet Eşitliği - Uluslararası İyi Örnekler Sempozyumu’ 6 – 8 Kasım tarihlerinde, Karaköy Minerva Palas’ta gerçekleşecek.
Sempozyumda, İtalya, Avusturya, Almanya İsviçre, Norveç, İngiltere, İsveç, Fransa ve ABD’deki üniversitelerden toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve çeşitliliği üniversitenin politikası yapmak için geliştirilmiş programlar, strateji konseptleri ve başarılı olmuş uygulama örnekleri tartışılacak. Türkiye’den de Ankara Üniversitesi, Mersin Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi’nde yürütülen, akademide toplumsal cinsiyet eşitliğini tesis etme programları irdelenecek. Yanı sıra, TÜBİTAK gibi kurumların yurt dışındaki benzerlerinde geliştirilmiş, akademide toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik konseptler ele alınacak.
Sempozyumun açılış konuşmasında, siyaset bilimci ve Türkiye´de 1980 sonlarındaki ikinci dalga feminist hareketin en önemli aktivisti Şirin Tekeli’nin mesajını Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Ayşe Gül Altınay aktaracak. Kapanış konuşmasını ise New York Üniversitesi'nden antropolog Emily Martin gerçekleştirecek.
100. yıla özel sergi
Sempozyum çerçevesinde ayrıca, 7 Kasım – 21 Aralık 2014 tarihleri arasında, Yunanistan Başkonsolosluğu Sismanoglio Megaro’da ‘Kadınların Üniversitede 100 Yılı - İnas Darülfünunu / Kadın Üniversitesi 1914 – 1919’ adlı bir sergi yapılıyor. Sergide, kadınların tarihi nasıl şekillendirdiklerine, Osmanlı’daki ilk feminist kadın dergisi ‘Kadınlar Dünyası’nın kadınların üniversitede okuma hakkı elde etmesinde oynadığı role ve Zabel Yesayan, Zaruhi Serope Kavalcıyan, Zabelle C. Boyacıyan ve Seza Siran Zarifyan gibi isimlerin de aralarında bulunduğu kadın öğrencilerin üniversite deneyimlerine yer veriliyor.