IKBY Parlamentosu'nda peşmergenin Kobane’ye geçişi bu akşam oylanacak. PYD'ye muhalif ENKS'den kaynaklar ise 'sürecin işlemesi durumunda' PYD'nin Suriye'de ilan ettiği üç kantonun il statüsüne alınacağını öne sürüyor. PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah ise koridorun açılması için BM'ye çağrıda bulundu.
Peşmergenin muhtemel geçiş rotaları. (Kaynak: Al Jazeera Türk)
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani’nin Duhok’ta bir araya getirdiği Kürt partilerin, 10 gün süren toplantıları sona erdi. Parti temsilcilerinin bugün Barzani ile görüştükten sonra ortak bir açıklama yapması bekleniyor.
Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Meclis Grup Başkanı Ümit Hoşnav, IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin talebi üzerine parlamentonun konuyu gündemine aldığını belirtti.
Meclisin 'Kürdistan bölgesi vatandaşı peşmergeler için karar alacağını' aktaran Hoşnav, 'Eğer Suriyeli peşmergeler gidecek olsaydı parlamentonun kararına gerek olmayacaktı. Kobane’ye gidecek peşmergeler, özel eğitilmiş ve modern silahları kullanacak birliklerden seçilecek' dedi.
Anadolu Ajansı’nın verdiği bilgiye göre Kobane'ye gidecek peşmergelerin, daha çok Suriye'deki Kürtçe'ye yakın lehçe kullanan Duhok bölgesinden seçilmesi bekleniyor. Özel eğitim alan ve bölgede İD'e karşı savaşan 'Zerevani' ve ‘anti terör’ birliklerinden peşmergeler Kobane'ye gönderilecek.
Mele: Üç noktada anlaştık
Irak Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Suriye Kürdistan Demokrat Partisi Başkanı Suud Mele, Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada, 'Suriye’nin Kürt bölgesinin yönetimi konusunda, PYD ile siyasi, askeri ve idari olmak üzere üç noktada anlaştık' dedi.
Yönetim biçimi anlaşmazlığı
Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Üyesi Nuri Brimo da 'Sürecin işletilmesi durumunda Suriye'nin kuzeyinde daha önce PYD'nin ilan ettiği üç kantonun il statüsüne alınacağını' söyledi. Brimo, bölgede 'ortak bir siyasi irade, yönetim ve askeri güç' olacağını ifade etti.
Al Jazeera Türk’ün haberine göre, Duhok’ta müzakereler yürüten PYD ve KDP çizgisindeki ENKS iki temel noktada anlaşmazlık yaşıyor. Bunlardan ilki PYD’nin 2014’de tek taraflı olarak üç ayrı bölgede ilan ettiği Efrin, Cizre ve Kobane kantonundaki yönetim biçimi. İkincisi ise Suriye iç savaşına yönelik genel tutum ve Suriye Arap muhalefeti ile Kürtlerin ilişkisi.
Asya Abdullah’tan koridor için BM’ye çağrı
İslam Devleti'nin (İD) 38 gündür saldırıları altında bulunan Kobani’de, Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Asya Abdullah da koridor ve diğer talepleri hakkında Fırat Haber Ajansı’na (ANF) açıklamalarda bulundu.
Abdullah, herkes ile ilişki ve diyalog kurulması gerektiğini belirterek, Kobani direnişinin sürmesi için Cizre ve Efrin kantonlarından bir koridorun açılması gerektiğini ifade etti; BM’in bu konuda devreye girmesini talep etti.
Koalisyon güçlerinin IŞİD hedeflerine yönelik saldırılarının ve direniş güçlerine silah yardımının sürmesi gerektiğini belirten Abdullah, ayrıca Kobane’ye insani yardımın sürmesi gerektiğini söyledi.
Abdullah, Türkiye’nin PYD’yle ilgili açıklamalarına da değindi: “Türkiye bir taraftan peşmergelerin Kobani’ye gelmeleri için izin vereceklerini ifade ediyor, diğer taraftan PYD’ye yönelik söylemlerinde kendisi ve Rojava realitesi ile çelişen bir karalama kampanyası yürütüyor. Suriye’deki kaos ortamında somut siyasi bir çözüm ve projeye sahip, ne yaptığını ve ne istediğini açık ifade eden partimiz PYD’yi karalamaya çalışmaları yanlış bir siyasetin ucuz söylemleridir. Doğru bulmuyoruz.'
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 20 Ekim Pazartesi sabahı yaptığı açıklamada, peşmergenin destek için Kobani’ye geçişine yardımcı olduklarını söylemişti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de peşmerge güçlerinin Kobani'ye geçişini Türkiye'den kendilerinin talep ettiğini açıklamıştı. (GK)